Naslovna Društvo 4. februar, Svetski dan borbe protiv raka

4. februar, Svetski dan borbe protiv raka

151
0

Bitka sa vremenom je najvažnija koju svaki onkološki pacijent  vodi sa opakom bolešću  koja u Srbiji uzme godišnje na hiljade života. Porast onkoloških pacijenata je evidentan iz godine u godinu i Srbiju i dalje stavlja na prvo mesto u Evropi.

Ilustracija; pixabay.com

Danas obeležavamo Svetski dan borbe protiv  raka, bolesti koja u Srbiji odnese 30 hiljada života a jedan od važnih faktora gubitka borbe sa opakom bolešću, koja je skrivena i koja se često otkrije u kasnoj fazi, je vreme. Zato je Forum pacijenata Srbije pokrenuo kampanju “Nema čekanja” kako bi se ubrzalo vreme koje je pacijentima potrebno od otkrivanja kancera do prvih terapija koje im mogu spasiti i produžiti život.

U Forumu pacijenata ističu da kod nekih onkoloških bolesti od prvog pregleda do početka terapije u lečenju prođe i 200 dana. Naša zemlja se i dalje nalazi na prvom mestu u Evropi po smrtnosti od malignih bolesti a godišnje, statistika pokazuje, oboli oko 40 hiljada ljudi. Poslednje dve godine je problem ,,čekanja” naročito izražen jer je prioritet u svim zdravstvenim ustanovama bila bitka sa aktuelnim korona virusom, pa su često izostajali preventivni pregledi kao i redovne kontrole onkoloških pacijenata.

U borbi za bržu dijagnostiku onkoloških oboljenja Forumu pacijenata Srbije pridružilo se i Ministarstvo zdravlja sa ciljem da se iznađu rešenja, ubrza i skrati vreme čekanja. “Brzi prolaz” kroz zdravstveni sistem je jedan Court of Hearts od zahteva Foruma pacijenta  što znači da oni moraju imati prioritetni status pre svega u dijagnostici.

Karcinomi su izlečivi, ako se otkriju na vreme, a upravo su dani i meseci u čekanju prve terapije uzrok velike smrtnosti u borbi sa opakom bolešću. Česta je slika da lekari na osnovu kliničke slike mogu samo da konstatuju da je bolest uznapredovala, a za neke je lečenje zakasnilo.

Koliko je vreme važan faktor u borbi sa rakom najbolje znaju pacijenti koji vode i teške emotivne i psihičke bitke. Podrška u toj borbi koja traje mesecima i godinama je svakodnevna potreba jer kancer nije bolest jedne osobe već porodice koja ima najvažniju ulogu u lečenju i ozdravljenju svakog pojedinca.