Naslovna Politika Održana sedma sednica Skupštine opštine Negotin

Održana sedma sednica Skupštine opštine Negotin

505
0

Odbornici Skupštine opštine Negotin na svom sedmom redovnom zasedanju razmatrali i usvojili deset odluka, bez ikakve diskusije.

Na dnevnom redu našla se odluka o izmenama i dopunama odluke o Opštinskoj upravi, koja je nedavno doneta. Razlog zbog kojih je odluka menjana  je činjenica da je na jednoj od prethodnih sednica doneta odluka o imenovanju opštinskog pravobranioca, pa je shodno tome, Odeljenje za pravnu zaštitu imovinskih prava i interesa opštine formalno pravno prestalo da postoji.

Izmenama ove odluke dat je konkretniji opis poslova Odeljenja za opšti upravu, imovinske i stambeno-komunalne poslove, Odeljenja za inspekcijske poslove, Odeljenja za budžet, finansije i lokalnu poresku administraciju kao i Odeljenja za društvene delatnosti, privredu i razvoj. Opštinska uprava, inače, sada umesto osam ima sedam unutrašnjih organizacionih jedinica.

Iako je nedavno usvojena odluka o javnim parkiralištima na današnjem skupštinskom zasedanju, kome je prisustvovalo 40 od 45 odbornika, koliko ih broji lokalni parlament, usvojene su i izmene ove odluke.

Kako se navodi u obrazloženju ove odluke s obzirom da je počela sezona prodaja bostana, na terenu su se oočili nedostaci, zbog kojih je odluka o javnim parkiralištima morala da bude izmenjena i dopunjena.

Konkretno, određeno je privremeno namensko parkiralište za prodaju polovnih automobila od 60 parking mesta na parking prostoru između Badnjevske, Milentija Popovića i ulice pored Zelene pijace – desna strana, dok je za prodaju bostana i kupusa određeno privremeno namensko parkiralište, posebno obeleženo za tu namenu, na istoj lokaciji, ali sa leve strane.

Odbornici su doneli i odluku o konverziji potraživanja opštine Negotin u trajni ulog u kapital Simpa AD Vranje.

Lokalna samouprava, inače, po osnovu poreza na zarade i objedinjene naplate poreza i doprinosa od ovog kolektiva, inače u stečaju, potražuje u ukupnom iznosu glavnog duga i kamate 8.877 dinara.

Većinom glasova odbornika vladajuće koalicije i stranaka okupljenih oko naprednjaka i socijalista nove članove školskih odbora dobile su Tehnička, ali i osnovne škole “Vuk Karadžić”, “12. septembar”, “Stevan Mokranjac“ u Kobišnici i “Pavle Ilić Veljko” u Dušanovcu.

Sa dnevnog reda je skinuto rešenje o imenovanju članova Školskog odbora Umetničke škole “Stevan Mokranjac”, jer je predloženi član, ispred roditelja, već član školskog odbora u kobišničkoj osnovnoj školi.

Usvojena je i izmena rešenja o obrazovanju Štaba za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin, kao i predlog izmene rešenja o obrazovanju Komisije za vođenje postupka i donošenje rešenja po zahtevu za vraćanje zemljišta.

Odbornička pitanja postavili su jedino članovi opozicije, dr Milivoje Dobrosavljević (DS) koga je interesovalo zbog čega nije asfaltiran put koji vodi do Rumunske pravoslavne crkve u Malajnici, na predlog vikara timočkog Bojana Aleksandrovića, kao i zašto dve bandere u Urovici, postavljene pre dve godine, još uvek nisu u funkciji.

Šef odborničke grupe DS dr Kristijan Nikolić još jednom je ukazao da nije dobio odgovor na tražena pitanja u vezi putovanja negotinske delegacije u Brisel, izazivši nadu da će ih dobiti ukoliko ih zatraži po osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

„Nadam se da dok traje sezona godišnjih odmora da neće biti sednica SO Negotin. Pretpostavljam da ćemo po isteku letnje sezone, tamo početkom septembra održati i osmu sednicu. Naravno da imamo rok od 90 dana, ali većina je toliko stabilna da ne treba da strepimo za održavanje naredne sednice jer koalicija SNS-SPS ima 35 odbornika“, rekao je nakon sednice mr Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin.