Naslovna Društvo 365 negotinskih slika: Poljoprivredna škola sa domom učenika „Rajko Bosnić“ Bukovo

365 negotinskih slika: Poljoprivredna škola sa domom učenika „Rajko Bosnić“ Bukovo

704
0

Protekla kalendarska godina za Poljoprivrednu školu sa domom učenika „Rajko Bosnić“ bila je u znaku praktičnog usavršavanja i uspešnih postignuća učenika.

Shodno savremenom trendu srednjeg stručnog obrazovanja  sa velikim akcentom na praktičnom osposobljavanju  u  uslovima  stvarnih zahteva zanimanja, učenici Poljoprivredne škole sa Domom učenika „Rajko Bosnić“ su tokom godine kroz stručne ekskurzije i posete nadograđivali i primenjivali svoje znanje.

Tehničari za industrijsko farmaceutsku tehnologiju odradili su deo nastave, vežbi u  laboratorijama fabrike „Galenika“, Hemijskog  fakulteta u Beogradu i Tehničkog fakulteta u Boru.

Poljoprivredni, veterinarski i prehrambeni tehničari sticali su praktična znanja posetom Prirodnjačkog muzeju u Svilajncu, Centru za ispitivanje namirnica,  farmama goveda, ovaca i koza u okolini Jagodine i Despotovca, farmi „Ljutovo“  kod Subotice, Zoo parkovima na Paliću i u Boru, Poljoprivrednom dobru „Radmilovac“,  kao i Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.

Iako učenici srednjih stručnih škola nemaju široku mogućnost učešća na takmičenjima, ne izostaje učešće, kada god postoji ta mogućnost, kao  ni uspeh. Tako su matematičari nastavili tradiciju dobrih postignuća na republičkim  takmičenjima, pa tako  u školi sa ponosom ističu uspeh  učenice Anđele Pajkić, za osvojeno drugo mesto u mentorstvu nastavnika Saše Stankovića. Dobar plasman ostvarili su i učenici Teodora Stevanović i Ivan Pavlović (peto i sedmo mesto).

Među prvim mestima na republičkim takmičenjima poljoprivrednih tehničara uvek je i bukovski đak, te je Miroslav Jovanović ostvario dobar plasman u maju sada već prošle 2019. godine.

Veliki uspeh je i osvojeno prvo mesto u literarnom stvaralaštvu, na regionalnoj i plasman na Republičku domijadu, učenice Milice Dželatović.

Kako se u školi živi, a ne samo uči,  naročito za učenike koji stanuju u školskom internatu, poslednjih godina zaživele su manifestacije poput: Izložbe pasa svih rasa, Igre bez granica. Posebnu draž daju  zabavne večeri u domu učenika,  koje posebno boje školske dane i godine koje učenici provode u ovoj regionalnoj školi.