Naslovna Kultura 365 negotinskih slika: Muzej Krajine – 2019. godina projekata i priznanja

365 negotinskih slika: Muzej Krajine – 2019. godina projekata i priznanja

238
0

Raznovrsnim programima, učešćem na seminarima, edukacijama, izložbama u gradu, ali i gostovanjima u muzejima Srbije, Muzej Krajine je radio na promociji kulturnog nasleđa koje čuva, ali i na pedagoškom radu sa najmlađima koji tek ulaze u svet istraživanja.

Tri muzejske zgrade o kojima brinu zaposleni u ovoj kulturnoj instituciji, 2019. obišlo je više od 20 hiljada posetilaca.

“Minulu 2019. godinu  počeli smo priznanjima za prethodnu godinu: od Ministarstva  kulture za učešće u obeležavanju godine kulturnog nasleđa, zatim priznanje Narodnog muzeja za ostvarenu saradnju u organizaciji izložbe „Blago i carevi – raskoš Rimske Srbije“ i nagrada ICOM-а: „Muzeji za deset“ za doprinos istoimenoj nacionalnoj muzejskoj manifestaciji. To su priznanja koja obavezuju i motivišu za rad“, кaže Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Jugoistočna kula, „Vrelo“ Šarkamen; Foto: Branislav Barbatesković

Glavni akcenat već desetak godina u Muzeju Krajine je rad na projektima. Vrednost odobrenih projekata Muzeja i saradnika ove kulturne institucije  za ovu godinu je preko 10 miliona dinara, a najviše sredstava je predviđeno za arheološka istraživanja i konzervatorsko – restauratorske radove na lokalitetu Vrelo – Šarkamen.

„Arheologija ima prioritet kada su projekti u pitanju. Osim dugoročne saradnje sa Arheološkim institutom, koja je obnovljena 2011. godine,  na osnovu koje su arheolozi radili na Šarkamenu, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture u Nišu rađena je konzervacija i restauracija južne kule zapadne kapije. Radilo se i na lokalitetima koji  su deo Rimskog Limesa, koji su vezani za veliki međunarodni projekat, a koji će rezultirati stavljanjem lokaliteta na listu UNESCO-a. Urađena je projektna dokumentacija za konzervatorsko-restauratorske radove na arheološkim lokalitetima  „Glamija“ kod Rtkova u opštini Kladovo i „Mora Vagei“ kod Mihajlovca. Sredstva Ministarstva su takođe izdvojena za arheološka iskopavanja lokaliteta „Egeta“ kod Brze Palanke.  Etnolozi su se posvetili istraživanju i očuvanju vinogradarske slave Sveti Trifun, a odobren nam je i projekat izdavanja publikacije: „Priče za decu o Mokranjcu“.

Rodna kuća Stevana Mokranjca

Veoma bitan projekat koji se sprovodi u čitavoj Srbiji je digitalizacija kulturnog nasleđa. Konkurs za sredstva raspisalo je Ministarstvo kulture, pa se i Muzej Krajine aktivno uključio u razvoj infrastrukture koja će omogućiti kontinuiran proces digitalizacije kulturnog nasleđa, umrežavanjem muzejskih objekata.

Pedagoška služba je i tokom 2019. organizovala radionice za decu sa ciljem da ih animira i približi im svoje programske sadržaje. Muzejske izložbe su gostovale u susednim gradovima, ali su i vrata negotinskih muzeja bila otvorena za različite kulturne programe koji su privukli pažnju mnogih Negotinaca.

Zaposleni u Muzeju Krajine bavili su se ozbiljno svojom strukom pa su ove godine ugostili stručnjake na dva velika skupa.

“Bili smo domaćini dva velika skupa na šta smo posebno ponosni, jedno je skupština Srpskog arheološkog društva, koja se održava svake godine, i mi smo imali tu čast da ugostimo preko 100 arheologa iz Srbije i okruženja. Drugi veliki skup je okupio etnologe iz čitave Srbije, više od 25 stručnjaka iz ove oblasti je u okviru  Sekcije etnologa Muzejskog društva Srbije boravilo u našem gradu”, ističe Ivica Trajković.

Muzej Krajine čestita građanima opštine Negotin novogodišnje i božićne praznike!