Naslovna Kultura 365 negotinskih slika: Istorijski arhiv Negotin – čuvar kulture i svedok vremena

365 negotinskih slika: Istorijski arhiv Negotin – čuvar kulture i svedok vremena

404
0

Istorijski arhiv Negotin osnovan je još 1952. godine kao Gradska državna arhiva, a danas on teritorijalno pored opštine Negotin, pokriva i ostale opštine Borskog upravnog okruga.

Upravna zgrada Istorijskog arhiva Negotin

U svojim depoima Istorijski arhiv Negotin poseduje preko 1.500 metara arhivske građe,a u međuvremenu mikrofilmovane su i sve crkvene matične knjige od kojih je oko 70 odsto njih i digitalizovano.

A kada je reč o oblasti delovanja ove institucije kulture ona se može podeliti na dve funkcije – administrativnu i kulturno-prosvetnu, gde se administarativna, po rečima Nenada Vojinovića, direktora negotinskog Arhiva, odnosi na propisano očuvanje arhivske građe.

Tako je Arhiv u protekloj godini izvršio izlučivanje negde oko 1.400 dužnih metara registarskog materijala, a primio oko 200 dužnih metara različite arhivske građe od više pravnih lica, zbog čega se, inače u poslednje vreme suaočava sa nedostatkom  adekvatnih smeštajnih kapaciteta.

„To je jedan veliki rad, na tom polju, jer svaka ustanova šalje materijal na izlučivanje, mi proveravamo da li je to u skladu sa zakonskim propisima iz tih određenih delatnosti, bilo da je to organ uprave, pravosudni organi, privredno preduzeće. Uglavnom mi smo izlučili 1.400 dužinskih metara registarskog materijala“, ističe Nenad Vojinović.

Zgrada depoa

Kada je reč o istorijskoj, odnosno kulturno-prosvetnoj i izdavačkoj funkciji, direktor Vojinović, ističe da se ona u minuloj godini može oceniti kao vrlo uspešna, a  u to se može podvesti uključivanje u realizaciju više programskih aktivnosti od šireg značaja na području grada i opštine kao što su priređivanje izložbi, gde je jedna od njih bila i izložba o 185 godina diplomatskih odnosa sa Rusijom, kao i izdavačka delatnost.

„Učestvovali smo na Majskim svečanostima u okviru kojih smo se predstavili jubilarnim 20. brojem našeg „Baštinika“. Kuriozitet tog broja je u tome što smo objavili bibliografiju svih naših radova od 10. do 20. broja, a u broju 10. „Baštinika“ smo objavili bibliografiju svih radova pre toga. Organizovali smo na dan gradske slave i izložbu o 185. godina diplomatskih odnosa sa Rusijom, koju smo odradili zajedno sa Arhivom Srbije“, dodaje Nenad Vojinović.

Promocija knjige „Ratna spomenica – NATO agresija – Negotin i Krajina 20 godina kasnije“

Tokom ove godine Arhiv je, pored tradicionalnog publicističkog izdanja „Baštinik“, objavio više  drugih knjiga istorijskog i publicističkog sadržaja, kao što su peto izdanje iz edicije „Negotin i Krajina“, koji beleži period od 1944. do 1965. godine istoričara Božidara Blagojevića, spomen knjigu o Crkvenom horu Hrama Svete Trojice u Negotinu koju je priredio protojerej stavrofor Ranko Jović, a posebno važna bila je i knjiga Spomenica o NATO bombardovanju objavljena povodom 20 godina od tih tragičnih događaja.

„U okviru Negotinskog leta smo predstavili publikaciju Jovana Pavlovića „Zahvaćen ratnim vihorom“ i knjigu „Spomenica o NATO bombardovanju“, čiji su promoteri bio Zoltan Dani, komandant jedinice koja je oborila „nevidljivog“ i Nikola Plavšić i Dragoljub Filipović, autori ovog izdanja“, ističe direktor Istorijskog arhiva Negotin.