Naslovna Kultura U Muzeju Krajine u toku realizacija projekta vrednog milion i po dinara

U Muzeju Krajine u toku realizacija projekta vrednog milion i po dinara

393
0

U Muzeju Krajine u toku su radovi na sanaciji krova arheološkog depoa, krečenja dve muzejske zgrade kao i realizacija projekta za izvođenje stabilnog sistema za dojavu požara.

Zahvaljujući sredstvima u visini od milion i po dinara, koje su projektom odobrena od strane Ministarstva kulture i informisanja, na objektima koji su pod zaštitom Muzeja Krajine počeli su radovi na sanaciji krova arheološkog depoa, krečenja dve muzejske zgrade kao i realizacija projekta za izvođenje stabilnog sistema za dojavu požara. Dodatna sredstva za ove značajne radove obezbedila je i sama ustanova iz sopstvenih prihoda.

„Naše objekte, koji podrazumevaju tri objekta u Negotinu kao i arheološko nalazište „Vrelo„ u Šarkamenu godišnje obiđe oko 20 hiljada posetilaca. U skladu sa tim nalozima nadležnih institucija trudimo se da održavamo muzejkse objekte, koju su dosta stari, velikih su površina i zahtevni za održavanje“, kaže za NG portal Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Cilj projekta je poboljšavanje uslova za čuvanje i prezentovanje muzejske građe i bezbednost na radu, kao i obezbeđivanje uslova rada zaposlenih u muzeju. Važno je reći, kaže direktor ove kulturne institucije našeg grada, da je važno brinuti o bezbednosti svih zaposlenih ali i posetilaca jer su svi objekti izgrađeni sredinom ili krajem 19. veka.

„Fasada Muzeja Krajine i Muzeja Hajduk Veljka nisu krečene nekoliko godina i zbog reprezentativnosti objekta ovo je bio neophodan posao. Krov na pomoćnom objektu u kojem se nalazi arheološki depo takođe  je godinama u lošem stanju i prokišnjava pa je ova sanacija zaista bila neophodna. Još jedan važan posao koji će biti realizovan ovim projektom, za čiju realizaciju su sredstva stigla iz Ministarstva kulture i informisanja, je uspostavlajnje stabilnog sistema za otkrivanje i dojavu požara. Ovaj posao biće urađen na osnovu naloga Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije“, ističe za naš portal Ivica Trajković direktor Muzeja Krajine.