Naslovna Društvo 29. jun – Međunarodni dan Dunava

29. jun – Međunarodni dan Dunava

621
0

Danas se obeležava Međunarodni dan Dunava, dan kada su 1994. godine  jedanaest podunavskih zemalja i Evropska unija potpisale Međunarodnu konvenciju o zaštiti ove reke.

Dunav je, nakon Volge, druga najduža i druga vodom najbogatija reka u Evropi i svakako najduža reka u Evropskoj uniji.

Protiče kroz 10 država, Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Rumuniju, Bugarsku, Moldaviju i Ukrajinu. Čak četiri prestonice nalaze se na obali Dunava, Beč, Bratislava, Budimpešta i Beograd.

Izvire u Nemačkoj, uliva se u Crno more a dugačak je 2.857 kilometara. Kroz Srbiju protiče u dužini od 588 kilometara.

Svakog 29. maja u podunavskim zemljama institucije i udruženja raznim akcijama, radionicama, sportskim i kulturnim dešavanjima obeležavaju Dan Dunava u spomen na Međunarodnu konvenciju o zaštiti reke Dunav potpisanu na ovaj dan 1994.

U Negotinu to manifestacijom “Dan Dunava” čini Turistička organizacija. Ove godine su, međutim, u većini zemalja izostale manifestacije u čast obeležavanja Dana Dunava, zbog situacije sa virusom korona.

Sunce i visoke temperature su, ipak, već danima na obale Dunava mamile prve kupače, kojima će i ovog leta Dunav biti mesto za odmor.

Još da je i čistiji i bez nabujale trave, pa da uživanje bude potpuno. Ovako, i dalje će biti aktuelne priče o ekologiji, o neophodnosti da se smanji zagađenje, o podizanju svesti o očuvanju Dunava kod što većem broja ljudi i apelu da se vodni resursi što manje troše.