Naslovna Kultura Događaji 28. „Dani Zorana Radmilovića“: “Zoranov brk” Željku Erkiću i Jovani Gavrilović

28. „Dani Zorana Radmilovića“: “Zoranov brk” Željku Erkiću i Jovani Gavrilović

237
0

Pete i šeste večeri 28. “Dana Zorana Radmilovića” u takmičarskoj konkurenciji našli su se “Petrijin venac” Ateljea 212 i „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ Narodnog pozorišta Republike Srpske. “Zoranov brk” dodeljen je Jovani Gavrilović i Željku Erkiću.

Željko Erkić; Foto: Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“, Tatjana Galić Zetović

Pred zaječarskom publikom sinoć bila je postavka čuvenog Brešanovog teksta „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ , koju kao režiser potpisuje Nikola Pejaković. Ovu predstavu koja o vlastoljubivosti, pohlepi i primitivizmu kojapokazuje da promena sistema ne znači i promenu mentaliteta publika je pozdravila dugotrajnim aplauzom. Nagrada za glumca večeri pripala je Željku Erkiću za ulogu Bukare.

„Ovo je jedna od najomiljenijih nagrada, jedna od najprestižnijih, za jednog glumca ovo je nagrada koju poželi da dobije, da radi ovaj posao upravo zbog ove nagrade. Naravno, postoji i ona glavna nagrada koja je još bolja i još veća, još značajnija. A i samo ime Zoran Radmilović sve govori“, kazao je novinarima dobitnik „Zoranovog brka“ Željko Erkić.

Jovana Gavrilović; Foto: Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“, Tatjana Galić Zetović

Pete festivalske večeri publika je uživala u “Petrijinom vencu” koju je po tekstu Dragoslava Mihailovića režirao Boban Skerlić, a dramatizovala Mila Mašović Nikolić.

Petriju iz mlađih dana igra Marta Bjelica, Petriju u gradu Jovana Gavrilović, a Petriju udovicu Milica Mihajlović. Pored njih tri, u predstavi koja prikazuje borbu žene koju u životu gnječi patrijalni sistem vrednosti, igraju i Ivan Marković, Tihomir Stanić, Igor Đorđević, Isidora Minić, Jelena Rakočević, Vladislav Mihailović.

Sve tri Petrije bile su više nego ubedljive, a po oceni stručnog žirija izdvojila se Jovana Gavrilović kojoj je kao glumici večeri pripao „Zoranov brk“.

„Nekako smo se trudili radeći Petriju da kroz rad i sva buduća igranja doživljavamo svi kolektivno, tako da se nisam fokusirala posebno samo na gradsku, srednju Petriju, nego smo se bavili celokupnim životom te žene i uopšte ženom kao bićem u jednom trenutku, u jednoj ženi, negde u ovom univerzumu. Tako da se nekako na jedan čudan, magičan način, pojedinačno svi članovi ove predstave bavimo tim likom. Za neke ona predstavlja nešto vrlo intrigantno, nešto što možda u životu nisam imala prilike da susretnem neku heroinu sa naših prostora, ženu snažnih kostiju, dobre cirkulacije, bistrog i brzog uma i velikog velikog srca. Tako da je trenutno doživljavam kao jednu ženu iz mašte koja bih, možda, volela da budem“ , rekla je dobitnica Zoranovog brka.

Vjera Vidov; Foto: Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“, Tatjana Galić Zetović

Na 2. Festivalu malih pozorišnih formi predstavio se i Tigar Teatar iz Zagreba predstavom “Spavaju li ribe” u kojoj igra glumica Vjera Vidov. Monodrama ,,Spavaju li ribe“ je novijeg datuma i do sada je igrana tek nekoliko puta, a ovo je prvi Festival na kome nastupa. Predstavu u čijem podnaslovu stoji da je reč o ,,komadu koji se bavi malim i velikim značajnim životnim pitanjima“ režirao je Robert Raponja, a kompozitor je bio Igor Кarlić.

,,Tema je izuzetno teška. Jer svaki put kada govorimo o smrti, niko o tome ne voli da priča i svi nešto skrivaju. I decu stalno lažemo na ovu temu pa zato oni imaju iskrivljenu sliku .Кada govorimo o smrti pričamo zapravo i o životu, jer su to dve strane iste medalje. Jako mi je bilo teško da igram devojčicu od deset godina jer se bližim četrdesetosmoj. Dečja razmišljanja su puno jednostavnija dok ih mi odrasli ne otrujemo neistinitim informacijama. Najmlađa publika uvek dobro reaguje na ovu predstavu i prate je u potpunoj tišini i sa mnogo suza. Ovo je izuzetno emotivna monodrama koja me uvek iscrpi na jedan pozitivan način. I plačem tokom predstave i ja, mada nikada ne znam gde će emocija izaći – to sam prepustila svom unutrašnjem osećaju. Čast mi je što sam deo jednog ovakvog Festivala koje nosi ime Zorana Radmilovića . Pozdravljam ideju malih formi jer publika tako može videti da i ove male nasuprot velikih nisu manje vredne“,rekla je glumica Vjera Vidov.

Milan Caci Mihailović; Foto: Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“, Tatjana Galić Zetović

U okviru pratećeg programa 28. festivala „Dani Zorana Radmilovića“, u zaječarskom teatru je otvorena izložba fotografija i predstavljena  knjiga „Uspomenar 3“ Milana Cacija Mihailovića, književnika i glumca.

Na taj način  Narodno pozorište Timočke Кrajine „Zoran Radmilović“, koje je i izdavač ove knjige, pridružuje se obeležavanju 50 godina rada i 70 godina života ovog glumca i književnika.

Tim povodom, direktor Vladimir Đuričić uručio mu je povelju i statuetu Zorana Radmilovića i zahvalio na svemu što je učinio za Zaječar, za pozorište, ali za kulturu u Srbiji.