Naslovna Kultura Događaji 28. „Dani Zorana Radmilovića“ i 2. Festival malih pozorišnih formi 

28. „Dani Zorana Radmilovića“ i 2. Festival malih pozorišnih formi  [PROGRAM]

272
0

Ovogodišnji „Dani Zorana Radmilovića“ biće održani od 18. do 25. oktobra u Zaječaru.

Zoranove dane  otvoriće 18. oktobra  Narodno pozorišta Timočke Кrajine „Zoran Radmilović“ premijerom predstave „Petra“ koju je po motivima teksta  Ričarda Lorca adaptirao i režirao Irfan Mensur.  Igraju Tanja Bošković, Viktorija Arsić, Nataša Petrović i Lana Кaraklajić.

Drugog dana festivala na repertoaru je predstava Кazališta “Ulysses” iz Zagreba i Beogradskog dramskog pozorišta  „Кo se boji Virdžinije Vulf“ u režiji Lenke Udovički. Igraju: Rade Šerbedžija, Кatarina Bistrović Darvaš, Milan Marić, Romina Tonković i Nika Iličić.

„Dok nas smrt ne rastavi“, predstava beogradske Radionice integracije, po tekstu Mire Furlan, a u režiji Predraga Mikija Manojlovića, u kojoj igraju Predrag Miki Manojlović, Anita Mančić, Jasna Đuričić i Jovana Gavrilović, biće izvedena trećeg festivalskog dana, u nedelju 20. oktobra.

Od ponedeljka 21. do petka 25. oktobra publika u Zaječaru moći će da pogleda i predstave sarajevskog Кamernog teatra 55 „Sjećaš li se Doli Bell“, beogradskog Ateljea 212 „Petrijin venac“, Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, beogradskog Zvezdara Teatra „Osama – Kasaba u Njujorku“, i predstavu grada domaćina i Narodnog pozorišta Priština „Žene iz Troje“.

Istovremeno , od  19. do 25. oktobra u Centru za kulturu u Kotlujevcu   biće održan   2. Festival malih pozorišnih formi  na kome  će biti prikazane najbolje monodrame iz ovogodišnje produkcije ne samo u zemlji, već i u regionu .

Festival će 19. oktobra  otvoriti monodrama ,,Sve što sam prešutjela” , koju je po tekstu slavne hrvatske glumice Mie Begović režirao Ivan leo Lemo. Igra Mia Begović.

U nedelju 20.oktobra na programu je  ,,Krojcerova sonata”  Teatra Kabare iz Tuzle, koju je po adaptiranom Tolstojevom tekstu režirao Nebojša Bradić. Igra Vlado Kerošević, glumac  i profesor  na Akademiji umjetnosti u Tuzli.

Treće festivalske večeri  publika će moći da uživa u monodrami „Lov na srne“.  Igra naša popularna glumica Srna Lango, koja potpisuje i tekst i režiju .

Do kraja Festivala malih pozorišnih formi  na programu su predstave ,,Spavaju li ribe”, Tigar teatra iz Zadra , u izvođenju Vjere Vidov , „Ima neka tajna veza“ po tekstovima pesama koje je  Duško Trifunović  pisao  za „Bijelo dugme“, u izvođenju Milana Dimića iz Banjaluke ,  „Don Žuan iz Leušića“  Srpske scene pri pozorištu  za decu i mlade  „Меrlin“, iz Temišvara  u Rumuniji, u izvođenju Marka Adžića  i „Kod kuće/ Kabul“ Narodnog pozorišta iz Beograda. Igra Dušanka Stojanović Glid, prvakinja drame Narodnog pozorišta.

Organizacioni odbor Festivala doneo je  odluke da  komplet karata za osam predstava u okviru glavnog programa festivala  košta 5.000 dinara, a komplet karata za  Festival malih pozorišnih formi 700 dinara.