Naslovna Kultura Događaji 28. “Dani Zorana Radmilović”: “Zoranov brk” Radetu Šerbedžiji i Tanji Bošković

28. “Dani Zorana Radmilović”: “Zoranov brk” Radetu Šerbedžiji i Tanji Bošković

273
0

Premijerom predstave „Petra“, po tekstu i u režiji Irfana Mensura, zaječarsko pozorište otvorilo je 28. po redu “Dane Zorana Radmilovića”. U Kotlujevcu počeo i 2. Festival malih pozorišnih formi koji je otvorila Mia Begović monodramom „Sve što sam prešutjela“.

Nebojša Bradić uručio je „Zoranov brk“ Radetu Šerbedžiji; Foto: Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“, Tatjana Galić Zetović

U prepunoj sali zaječarskog teatra sinoć, druge festivalske večeri, izvedena je predstava „Кo se boji Virdžinije Vulf“ , koju je po istoimenoj drami Edvarda Olbija režirala Lenka Udovički, i koja je koprodukcija Ulisis teatra iz Zagreba i Beogradskog dramskog pozorišta. Publika je toplo pozdravila glumce Кatarinu Bistrovič Darvaš, Milana Marića, Rominu Tonković, a posebno barda eks – ju glumišta Radeta Šerbedžiju u ulozi Džordža, za koju je očekivano dobio “Zoranov brk”.

„Uz čamac Gage Nikolića, sada uz sebe imam još jednog svog velikog prijatelja, da zajedno plovimo ka nekim novim visinama“ , rekao je Šerbedžija.

Tanji Bošković još jedan „Zoranov brk“; Foto: Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“, Tatjana Galić Zetović

Ovogodišnji festival u slavu našeg proslavljenog pozorišnog i filmskog barda, Zorana Radmilovića, u petak, 18. oktobra, otvorila je premijerno predstava “Petra”, koju po tekstu i u režiji Irfana Mensura igraju Tanja Bošković, Nataša Petrović, Lana Karaklajić i Viktorija Arsić. Predstava domaćina nije u konkurenciji za glavne nagrade Festivala, a žiri sa rediteljem Nebojšom Bradićem na čelu, Tanji Bošković uručio je “Zoranov brk”, drugi u njenoj plodnoj karijeri.

„Toliko sam srećna da ne mogu da vam ispričam koliko. Zaista mislim da tri mlade žene koje su igrale sa mnom zaslužuju poneku dlačicu iz ovog brka. Ovo je naša zajednička nagrada. Nema pozorišta bez partnerstva koje je najfantističnija tekovina koju smo mogli da ponesemo u život mi koji smo imali sreću da igramo pored Zorana Radmilovića“, kazala je Tanja Bošković.

Vladimir Đuričić, direktor Festivala i zaječarskog pozorišta;Foto: Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“, Tatjana Galić Zetović

Ovogodišnji festival otvorio je glumac Branko Cvejić, a publici su se obratili i vladika timočki Ilarion istakavši da je “u ovom vremenu današnjem jasno da je pozorište plod Hristove nauke”, kao i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić koji je rekao da će lokalna samouprava nastojati da naredni festival bude još bolji.

“Veliki tim ljudi u Zaječaru, zajedno sa Organizacionim odborom, i saradnicima iz Beograda, Novog sada, Niša, ali i iz Hrvatske, Bugarske i Republike Srpske, tokom cele godine radi na tome da Zoranovi dani budu sve kvalitetniiji. Ja im  zahvaljujem i nadam se da ćemo našu saradnju, na polzu ovog festivala, nastaviti i narednih godina”, rekao je Vladimir Đuričić, direktor Festivala i zaječarskog teatra.

Mia Begović; Foto: Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“, Tatjana Galić Zetović

Mia Begović otvorila je 2. Festival malih pozorišnih formi pričom o svom životu „Sve što sam prešutjela“, punoj istine, samoironije, životnih situacija i bolom za preminulom sestrom.

„Glumac ne postoji bez publike, bitna je i kritika, ali je publika ono što nas drži. Ovu monodramu sam puno puta igrala, ali je uvek iznova drugačija i zahteva mnogo koncentracije. Što sam starija, imam veću odgovornost, jer publika s punim pravom očekuje više od vas“, istakla je Mia Begović.

U okviru pratećeg programa Zoranovih dana, na sceni zaječarskog pozorišta izvedena je lutkarska predstava za odrasle „Hronolog“ Državnog kuklen teatra iz Vidina, koja je prošle  godine proglašena za najbolju lutkarsku predstavu u Bugarskoj.

Danas u 20 časova u zaječarskom teatru je na programu 28. ,,Dana Zorana Radmilovića“  predstava „Dok nas smrt ne razdvoji“ po tekstu Mire Furlan i u režiji Predraga Mikija Manojlovića.

Festival malih pozorišnih formi biće nastavljen u 18 sati u Centru za kulturu u Кotlujevcu  „Кrojcerovom sonatom“ u režiji Nebojše Bradića, u  kojoj igra Vlado Кerošević.