Naslovna Politika 24. sednica SO Negotin: Odbornici usvojili Lokalni akcioni plan zapošljavanja

24. sednica SO Negotin: Odbornici usvojili Lokalni akcioni plan zapošljavanja

1026
0

Odbornici Skuštine opštine Negotin usvojili su na 24. redovnoj sednici Lokalni akcioni plan zapošljavanja, za koji je iz budžeta izdvojeno dva miliona dinara.

Opština Negotin će, sudeći po Lokalnom akcionom planu, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje (NSZ), sa 1,2 miliona dinara finansirati program samozapošljavanja nezaposlenih, kojima će u jednokratnom biti odobrene subvencije od po 250.000 dinara. Očekuje se da NSZ za ovaj program u 2020. izdvoji još 1,05 miliona dinara.

Za program stručne prakse kod javnog i privatnog poslodavca, koji ima za cilj osposobljavanje nezaposlenih za samostalan rad u struci, iz budžeta je izdvojeno 800.000 dinara. Tokom trajanja programa stručne prakse Nacionalna služba za zapošljavanje na ime novčane pomoći i troškova prevoza angažovanim osobama koje imaju diplomu srednje škole isplatiće mesečno po 12.000 dinara, a onima sa visokim četvorogodišnjim obrazovanjem po 16.000 dinara.

Za ovu odluku glasala su 33 odbornika, koliko ih je danas prisustvovalo 24. redovnoj sednici kojom je predsedavao mr Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine.

Potvrđen je i mandat Merlini Selenić, doskorašnjoj zamenici predsednika opštine, čija je ostavka prihvaćena na prošloj sednici.

Odluka o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora JKP “Badnjevo” je poništeno iz tehničkih razloga, jer tekst konkursa nije sadržavao “navedena znanja i veštine koje se ocenjuju u izbornom postupku i načinu njihove provere”.

Drugim rečima, to se odnosi na veštine analitičkog rezonovanja i logičkog zaključivanja, veštine rukovođenja, organizacionih sposobnosti, veštine komunikacije u međuljudskim odnosima, veštine strateškog upravljanja i planiranja i veštine upravljanja materijalnim, finansijskim, kadrovskim i drugim resursima od značaja za rad preduzeća.

U poništenom konkursu nije naveden način dostavljanja obaveštenja o otpočinjanju izbornog postupka, niti da se taj postupak sprovodi u više delova.

Uočeni nedostaci su ispravljeni u odluci o sprovođenju novog konkursa, koji je, takođe, usvojen glasovima svih prisutnih odbornika.

Doneto je i rešenje o raspisivanju prvog javnog nadmetanja za otuđenje građevinskog zemljišta u javnoj svojini opštine Negotin, a reč je o parcelama površine od 30 do 2.447 kvadrata u Rajcu i Kobišnici.

Većinom glasova usvojena je i izmena rešenja o obrazovanju Komisije za koordinaciju inspekcijskog nadzora iz izvorne nadležnosti opštine, kao i rešenje o izmeni rešenja o obrazovanju Komisije za sprovođenje postupka javnog nadmetanja za davanje u zakup i korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji opštine Negotin.

I ovoj sednici nisu prisustvovali odbornici Demokratske stranke koji od februara bojkotuju rad lokalnog parlamenta, a svih sedam tačaka usvojeno je bez diskusije i za nepunih pola sata.