Naslovna Društvo Održana prva “Negotinska bućka”: Tekijancima zlato, Negotincima srebro i bronza

Održana prva “Negotinska bućka”: Tekijancima zlato, Negotincima srebro i bronza

2090
0

Na Kusjaku kraj Negotina ove subote u organizaciji novoosnovanog Udruženja SUPA pod pokroviteljstvom Udruženja sportskih ribolovaca “Timok”, opštine Negotin i brojnih prijatelja i sponzora organizovana je prva “Negotinska bućka”.

Pobednici “Negotinske bućke”

Rezak i ritmičan zvuk bućke, te neobične sprave koja mami soma da izađe iz dubina, obeležio je ovu subotu na Kusjaku. Čak 22 posade iz Negotina, Mihajlovca, Dušanovca, Tekije, Brze Palanke, Donjeg Milanovca, Bora i Zaječara isplovile su rano jutros i na obalu posle šest sati bućkanja stigli uglavnom bez ulova.

Umorile su, vele iskusni alasi, somove ovi vreli avgustovski dani. Ipak, četiri su posade stigle sa somovima u meredovima, tri sa po jednim, a jedna, najiskusnija sa čak četiri komada.

„Prvi put dolazimo na ove terene, vreme je bilo idealno, mada riba u zadnjih petnaestak dana slabo grize zbog velikih vrućina, tople vode. Ipak, zadovoljni smo ulovom, pogotovu što ribe nema, a ove vode ne poznajemo dovoljno. Priznajemo, nismo se namučili jer su ovi somovi ipak mali“, kažu nam Goran i Zoran Milivojević iz Tekije, višestruki šampioni tamošnje „Zlatne bućke“ i ovogodišnji šampioni „Negotinske bućke“, koji ribare već 35 godina i čiji je današnji ulov, izmerili su to precizno Nenad Trandafirović i Ivan Veselinov, iznosio tačno 21 kilogram.

Svi somovi su uredno vraćeni u vodu

Drugo mesto sa ulovom od 3,4 kilograma osvojili su Miloš Milenković i Ivan Stojanović iz Negotina, a treće sa 2,4 kilograma otac i sin, Slaviša i Janko Milosavljević, kome je ovo bilo i prvo učešće.

„Oduševljen sam pogotovu što je prva bućka i što smo, eto osvojili nagradu, a druženje je pritom sjajno i verujem da bi ovako nešto u Negotinu trebalo da se dešava češće. Meni lično nije bilo teško, ja sam bućkao i mamio soma, a tata je bio nešto bolje sreće, ali ipak, timski je rad“, kaže najmlađi učesnik „Negotinske bućke“ Janko Milosavljević.

Pobednici u kuvanju riblje čorbe

Dok se čekao ulov na obali desetoro iskusnih ekipa uz mnogo zanatskih tajni kuvalo je najlepše riblje čorbe.

Članovima žirija: Dejanu Jakovljeviću, Zoranu Jovanoviću i Dragutinu Đorđeviću nije bilo lako da izaberu onu koja se izdvaja od drugih. Pažljivo su probali, neke i više puta i odlučili da titulu pobednika dodele timu „Negotino bend“ Dragana Paskulovića.

Druplasirana je ekipa „Plekani“ Živka Grujića, dok je pehar za treće mesto uručen „Zlatnom kotliću“ Milana Dašića.

„Za prvi put kako organizujemo ovu smotru smo zadovoljni i brojem takmičara i celom organizacijom. Som, doduše, u zadnje vreme ne jede kako treba ali je najvažnije da su naši gosti oduševljeni. Planiramo da ovu manifestaciju tek unapredimo da se odlikuje ne samo masovnošću, već i kvalitetom“, kaže Davor Rajić, predsednik Udruženja SUPA.

Za učesnike i goste kuvao se i srneći gulaš

Učesnici i gosti sladili su se i srnećim gulašom koga su pripremali Ljubiša Grekulović i Slavoljub Caki Stojković, ali i uživali u muzici Ansambla „KontrAkord“. Za dobro raspoloženje pobrinuo se i DJ Alex Ivanji.

„Mi smo dobrim delom na donjem toku Dunava i smatram da postoji dobar potencijal za razvoj ribolovnog turizma. Žao mi je što ove manifestacije nije bilo ranije, ali sa radošću mogu da istaknem da je posećenija od prošlonedeljne u Tekiji po broju učesnika. Lokalna samouprava će nastojati da narednih godina u značajnijoj meri pomogne organizaciju „Negotinske bućke“ koja može lako da postane brend ovog kraja i promoter ribolovnog turizma“, kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Organizator je uručio zahvalnice zaslužnim kolektivima i pojedincima zahvalivši se na pomoći u organizaciji „Negotinske bućke“.

Takmičarski deo programa je završen, ali onaj rekreativni i zabavni je u toku, uz brojne Negotince i njihove goste koji su ove subote rešili da zajedno uživaju na Dunavu.