Naslovna Događaji 20. “Čučuk Stanini dani” u Sikolu 8. avgusta

20. “Čučuk Stanini dani” u Sikolu 8. avgusta

468
0

Na otvorenoj sceni u Sikolu u centralnom delu programa od 19 sati 8. avgusta nastupiće devet kulturno – umetničkih društava iz opština Jagodina, Bor, Zaječar, Majdanpek i Negotin.

KUD „Čučuk Stana“, Sikole

U Sikolu, rodnom selu Stane Plještić, u narodu poznatije kao Čučuk Stana, životne saputnice legendarnog krajinskog hajduka Veljka Petrovića u ponedeljak 8. avgusta po jubilarni 20. put biće održana manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva “Čučuk Stanini dani”.

Program se organizuje u znak sećanja na nekadašnju meštanku ovog sela koja je deo srpske istorije a potpisuju ga Mesna zajednica Sikole i tamošnje kulturno-umetničko društvo.

Zajedničko druženje učesnici manifestacije započeće u 14 sati obilaskom drvenog ZOO vrta vlasnika Miloša Jovanovića u podnožju Deli Jovana.

Od 15 sati predviđena su sportska nadmetanja, a od 17 sati i razgledanje izloženih ćilima i ostalih rukotvorina iz Sikola.

Svečani defile učesnika najavljen je za 18 sati, a kulturno-umetnički program počinje u 19 sati.

Učestvuje devet kulturno – umetničkih društava: “Branko Olar” iz Slatine kod Bora, “Sloga” iz Vražogrnca, “Velimir Markićević” iz Majdanpeka, “Izvor Lovci” iz opštine Jagodina, “Vrelo” iz Šarkamena, “Radislav Nikčević” iz Miloševa, “Leskovo” iz Leskova (opština Majdanpek), „Đura Jakšić“ iz Sumrakovca i domaćini  KUD “Čučuk Stana” iz Sikola.

Organizatori su najavili i takmičenje prelja, kao i izbor najlepše pastirice “Čučuk Staninih dana” i najoriginalnije nošnje.

Proglašenje pobednika očekuje se oko 22 sata.