Naslovna Društvo 183 godine Negotinske gimnazije

183 godine Negotinske gimnazije

926
0

Osnovana daleke 1839. godine gimnazija u Negotinu dočekala je i 183. generaciju đaka, a u njoj su se za skoro dva veka za katedrama smenjivali profesori koji su u akademski svet ispraćali mlade ljude koji su svoja znanja pokazivali na svim poljima u zemlji i van granica.

Sa podijuma svečane sale odzvanjale su danas reči đaka: „Čast je bila biti i ostati gimnazijalac“, proslavljajući tako svoj Dan škole koja je napunila 183 godine postojanja i rada. Novu generaciju profesori su dočekali sa radošću jer su nakon dugog niza godina na sva tri smera upisali po 30 učenika.

“Poslednje dve godine bile su veoma teške za sve nas. Suočili smo se  sa mnogobrojnim izazovima, ali kao i obično gimnazija je uspela sve to da prebrodi. Dokaz kvaliteta ove škole jeste i izuzetan upis u prvi razred ove školske godine, maksimalan broj upisanih učenika na sva tri smera”, istakla je Dragana Nisić, direktorka Negotinske gimanzije.

Današnja svečana sednica bila je prilika da se najbolji učenici i njihovi nastavnici pohvale, sa nadom, kako je direktorka istakla, da će školska godina koja je na svom početku biti još uspešnija.

„Zahvaljujući kvalitetnim i požrtvovanim profesorima naši učenici su u periodu onlajn nastave dobijali obrazovanje ništa manje kvalitetno od onog na koje su navikli u neposrednoj nastavi. S druge strane, naši učenici su vredno radili i postizali izvanredne rezultatte, ne samo kada je u pitanju redovna nastava nego i na takmičenjima. U prošloj školskoj godini imali smo više nego ikada učenika koji su želeli da se takmiče, ali koji su postigli i izuzetne rezultate”, sa ponosom je danas rekla Dragana Nisić, direktorka jedne od naših najstarijih obrazovnih instutucija.

Profesori, učenici i gosti današnje svečanosti uživali su u stihovima vojvođanskog Jasenjina, našeg Mike Antića, koji je svojim stihovima bio i ostao neiscrpan izvor života i mudrosti.

“Život je lep samo ako se deli sa drugima”- rečenica je koja je vodila gimnazijalce ali i njihove, nastavnice Danijelu Rančić, profesora srpskog jezika i Danijelu Marković, profesora muzičke kulture u pripremi umetničkog programa posvećenog srpskom pesniku, slikaru, novinaru Miroslavu Miki Antiću.

Svečana akademija bila je i prilika da se kolege zahvale onima koji su decenije proveli u školi: Oliveri Negoicić, Vesni Stanković, Zoranu Popoviću, Dragiši Firuloviću, Dani Mladenović i Valentini Rajčić Jovanović.