Naslovna Društvo 176 godina Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Jabukovcu

176 godina Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Jabukovcu

321
0

Osnovna škola “Jovan Jovanović Zmaj” u Jabukovcu odoleva već 176 godina reformama u obrazovanju i migraciji stanovništva, a u novom veku  uspešno se prilagođava izazovima savremene nastave.

Osnovna škola “Jovan Jovanović Zmaj” osnovana 1846. godine spada u red najstarijih obrazovnih ustanova u opštini Negotin. Ove godine učenici i zaposleni  obeležavaju 176. rođendan škole sećajući se njenih početaka, prvog učitelja Aleksandra Sekulića, godina koje su donele velike promene, pre svega u opadanju broja đaka koji pohađaju nastavu ali i same organizacije nastave.

Ime velikog srpskog dečijeg pesnika Jovana Jovanovića Zmaja škola nosi od 1997. godine a nastava se u sadašnjoj zgradi odvija više od pola veka. Sem matične škole u samom Jabukovcu ovoj obrazovnoj ustanovi  pripadaju i područna odeljenja na Ciganskom Groblju, Pojani Lungi i Vratni, jedinom koje još uvek ima đake.

Iako se zaposleni u ovoj velikoj krajinskoj školi bore svakodnevno sa problemom sve manjeg broja učenika, kao i ostale škole u našoj opštini,  rad na obrazovanju dece čiji su roditelji odlučili da ne napuštaju svoje rodno selo i ognjišta donosi rezultate.

“Jabukovac, bivše sresko i opštinsko mesto, šezdesetih godina 20. veka  brojao je oko 5.000 stanovnika, a u školskim klupama matične škole i izdvojnim odeljenjima je u tom periodu sedelo preko 600 učenika. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, odlaskom velikog broja  naših građana na rad u inostranstvo, broj stanovnika naglo opada, a time i broj dece. Danas, nažalost, naša škola ima samo 50 učenika”, kaže Mića Blendić, direktor jabukovačke škola.

On je čitaoce 36. broja školskog lista “Pčelica” upoznao sa istorijatom ovog krajinskog sela koji se među obroncima Miroča i Velikog Grebena smestio na 20 kilometara od Negotina i školom koja se bori za svoje mesto u novoj eri obrazovanja.

“Uspeh jedne škole meri se postignućima đaka i nastavnika, a škola u Jabukovcu se ove godine može pohvaliti plasmanom  na tri okružna i jedno  republičko takmičenje. Školu je ponovo posle pet godina među najbolje u Srbiji odvela Ksenija Filčić na takmičenju iz biologije. Na Međunarodnom takmičenju iz nemačkog jezika koje je okupilo učenike devet zemalja naša Violeta Nikolić, učenica šestog razreda, osvojila je treće mesto. Mi smo za razliku od gradskih škola ove godine omogućili učenicima da se druže na ekskurziji. Trudimo se da sve ono što nam je priroda dala iskoristimo u svrhu sticanja znanja pa su časovi često van učionice u prirodi”, kaže Sandra Jovanović, pedagog škole koja ističe da se u ovoj obrazovnoj ustanovima pažnja posvećuje i deci koja imaju potrebu za posebnom društvenom podrškom.

Rođendan škole su učenici i nastavnici proslavili zajedno šaljući poruke da je naša jedina planeta koju imamo zaslužila da o njoj brinemo još od malih nogu i čuvamo je za sledeće generacije koje će prva školska znanja između ostalih sticati i u Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” u Jabukovcu.