Naslovna Kultura Događaji 160 godina od rođenja Đorđa Stanojevića

160 godina od rođenja Đorđa Stanojevića

471
0

Povodom 160. godišnjice rođenja Đorđa Stanojevića, fizičara, profesora i rektora Beogradskog univerziteta, Istorijski arhiv Negotina organizuje danas predavanje o ovom znamenitom Negotincu.

Pionir elektrifikacije u Srbiji, prvi srpski astrofizičar, rođen je 7.aprila 1858. godine u uglednoj trgovačkoj porodici Miloša Stanojevića. U Negotinu je završio osnovnu školu i nižu gimnaziju. U Beogradu se opredelio za fiziku i astronomiju, a na Filozofskom fakultetu Velike škole, prirodno-matematički odsek, diplomirao je 1881.

U svojoj bogatoj radnoj karijeri ovaj profesor i rektor Beogradskog univerziteta ostao je, između ostalog, upamćen i kao najzaslužniji za uvođenje prvog električnog osvetljenja i izgradnju prvih hidroelektrana u Srbiji. Posebno su ga zanimale mogućnosti korišćenja vodenih tokova, pa je proučavao hidroenergetske potencijale reka u Srbiji.

Zaslužan je za izgradnju hidroelektrana: Užice na Đetinji, Vučje na Vučjanci, Niš na Nišavi, Veliko Gradište na Peku, Vlasotince na Vlasini, Ivanjica na Moravici i Zaječar na Timoku. Konstruisao je i Beogradsku termocentralu, a zaslužan je i za prvo demonstriranje radija 1908. godine u Beogradu.

foto: Istorijski muzej Srbije/Promo

Prvi je u srpsku nauku uveo i fotografiju. Prvi je autor sa ovih prostora koji je uspeo da fotografiše potpuno pomračenje Sunca. Tvorac je prve fotografije načinjene uz pomoć  X-zraka i autor prve fotografije u boji kod nas.

Večeras u 19 časova u Spomen sobi koja nosi ime Đorđa Stanojevića i posvećena je njegovom liku i delu, Istorijski arhiv organizuje predavanje na kojem će o Đorđu Stanojeviću kao umetniku, fotografu, ali i kao graditelju govoriti Milorad Drča, fotograf i samostalni stručni saradnik za odnose sa javnošću Ogranka HE “Đerdap dva”.

Tom prilikom kratku biografsku crtu o Đorđu Stanojeviću daće Nenad Vojinović, direktor Arhiva u Negotinu, autor knjige „Đorđe Stanojević (1858-1921) biografija jednog naučnika“.