Naslovna Kultura 15. Beogradskom festivalu igre prisustvovali i Negotinci

15. Beogradskom festivalu igre prisustvovali i Negotinci

321
0

Predstavnici institucija kulture i zainteresovani Negotinci imali su izuzetnu priliku da u okviru 15. Beogradskog festivala igre prate predstavu „Jedan, Jedan i Jedan“ vodeće izraelske trupe „Vertigo“ u koreografiji Noe Verthajm.

Negotinci su posetili i Muzej savremene umetnosti

Odlazak na međunarodnu premijeru izraelske trupe organizovala je Opština Negotin, a delegaciju su predvodili Vladimir Veličković, predsednik opštine i Tatjana Panić, članica Opštinkog veća zadužena za kulturu, informisanje i turizam.

Ljubitelje umetnosti, u dvorani Sava centra, ispred organizatora jednog od najvažnijih festivala umetničke igre u svetu, pozdravila je proslavljena balerina Aja Jung, osnivač Beogradskog festivala igre.

Delegaciju opštine Negotin predvodili Vladimir Veličković i Tatjana Panić

Komad „Jedan, Jedan i Jedan“ inspirisan jevrejskom molitvom starom 3000 godina koja govori o pročišćenju i počinje na potpuno praznoj sceni po kojoj, vremenom, igrači posipaju zemlju dok sasvim ne pokriju pod.

„Zemlja je za mene i simbol brojnih bitki. Ne moram da vam pričam o istoriji ni svoje ni vaše zemlje. Trenutno živim u Dolini Ili, gde se, prema Starom zavetu, odigrala borba između Davida i Golijata. Na tim brdima su se borili pre 3000 godina, a bore se i danas”, poručila je Noa Verthajm, međunarodno priznata igračica i koreografkinja komada „Jedan, jedan i Jedan“.

Ova nova originalna kreacija koreografkinje Noe Verthajm predstavlja unutrašnju želju pojedinca da bude celovit, dok se neprestano izlaže izazovu podeljene realnosti između društvene egzistencije i duhovnih dometa.

Komad „Jedan, jedan i Jedan“ premijerno je izveden u Tel Avivu 2017. godine, a na Beogradskom festivalu igre imao je svoju međunarodnu premijeru.

Vertigo,Tel Aviv, Izrael, belgradedancefestival.com

Pod sloganom „Prestonica“, jedan od najvažnijih festivala umetničke igre u svetu, u okviru svog petnaestog izdanja od 15. marta do 4. aprila, predstavlja publici izuzetan program.

Ukupno 15 kompanija iz Izraela, Grčke, Holandije, Kine, Norveške, Australije, Velike Britanije, SAD, Belgije, Nemačke, Italije, Danske i Kanade, sa preko 20 novih koreografskih radova, gostovaće u Beogradu i Novom Sadu.

Festivalu prethodi revija filmova Dani igre u Kinoteci, brojne radionice, majstorski kursevi, izložbe i prezentacije.