Naslovna Kultura 14. januar – Dan negotinske biblioteke: “Mirko Petković” Dragoljubu Firuloviću, “Čika Andra“...

14. januar – Dan negotinske biblioteke: “Mirko Petković” Dragoljubu Firuloviću, “Čika Andra“ Mariji Marinković

990
0

U znak sećanja na 1909. kada je osnovana kao javna, Narodna biblioteka “Dositej Novaković”  14. januar obeležava kao dan svoje ustanove, ove godine zbog virusa korona – radno.

Dragoljub Firulović, dobtnik nagrade „Mirko Petković“

U skladu sa epidemiološkim prilikama vezanim za pandemiju virusa korona, negotinska Narodna biblioteka “Dositej Novaković” dan svoje ustanove, 14. januar, obeležava radno.

Dan kada je 1909. osnovana kao javna ustanova negotinska biblioteka obeležava četvrtu godinu zaredom. I ove godine neće izostati ni tradicionalna dodela nagrada “Mirko Petković” u spomen na književnika, slikara i prvaka Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, koja se dodeljuje se za književno stvaralaštvo, poeziju, kratku prozu, esej ili književni prikaz.

Ovogodišnji laureat je književnik, slikar i vokalni umetnik, Dragoljub Firulović za pesmu „Zmaj u utrobi glumca“.

“Umetnik bez praznog hoda, kako su mu davno nadenuli naslov, Firulović je uvek tražio nešto i u toj svojoj potrazi nalazi ono čemu se nije nadao. Sve te kompozije, valeri, ritmovi i taktovi, boje, Firulović je našao i u slikarstvu ali i u muzici i poeziji.Slikao je u poeziji, pevao u slikarstvu. I dalje to čini, kako sam kaže”, navodi se u obrazloženju žirija koga čine Saša Skalušević, Maja Manić i Vlasta Mladenović.

Nagradu “Čika Andra” u spomen na jabukovačkog pesnika Andru Franičevića dobila je Marija Marinković, učenica petog razreda Osnovne škole “Vuk Karadžić”. Pohvale u ovoj kategoriji biće uručene Sofiji Dinkić i Lani Stanković, učenicama prvog, odnosno šestog razreda OŠ “Branko Radičević”.

Tradicionalno nagrade će dobiti i najaktivniji čitaoci. Na odeljenju za odrasle to su: Ninoslav Popović, Mira Čapman, Aleksandra Nikodijević, Marija Janković i Milutin Brebenjelović, a na dečijem odeljenju: Vukašin Todosijević, Dana Stanojević, Ognjen Nedeljković i Sofija Stanković.

Nagrađeni su i članovi biblioteke u ograncima i to u Jabukovcu: Jovana Trikić, Danilo Gripsarević i Nataša Negoicić; u Kobišnici: Teodora Dubrić, Natalija Golubović i Sanja Njegušić, a u Prahovu: Sara Škodrić, Nataša Golubović i Lidija Кacalojević.

Jubilarne nagrade kolektiv biblioteke uručio je: Slavici Stanimirović, Danijeli Spasić i Nataši Trajković.