Naslovna Društvo 11. novembar – Dan primirja u Prvom svetskom ratu

11. novembar – Dan primirja u Prvom svetskom ratu

553
0

Širom Evrope danas se obeležava Dan primirja. U Srbiji 11. novembar je državni praznik od 2012. godine. Dan primirja obeležen i u opštini Negotin.

Dan primirja obeležava se u spomen na 11. novembar 1918. kada je u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u šumi Кompijen u Francuskoj potpisano primirje.  Mirovni sporazum je predviđao prekid neprijateljstva, povlačenje nemačkih trupa iza granica, neuništavanje infrastrukture, razmenu zarobljenika, obećanje reparacija, uništavanje nemačkih ratnih brodova i podmornica, kao i postupanje tokom primirja.

Primirje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine čime je Prvi svetski rat i zvanično okončan.

Natalijina rotonda; Foto: Wikipedia

Republika Srbija ovaj dan obeležava kao državni praznik od 2012. godine. Njegov simbol su motiv cveta natalijine ramonde (Ramonda nathaliae) i motiv trake Albanske spomenice, koju je 5. aprila 1920. ustanovio prestolonaslednik princ-regent Aleksandar Drugi Кarađorđević.

Ovaj cvet – feniks, koji i kad se potpuno osuši oživi posle kiše ili malo zalivanja, otkrio je lekar Sava Petrović 1884. i nazvao ga po kraljici Nataliji.

Ramonde su, inače, kao biljna vrsta poznate od tridesetih godina 19.  veka kad ih je francuski istraživač po kome nose ime otkrio na području današnje Španije, u Pirinejima. Pola veka kasnije, 1874. godine, Josif Pančić je novu vrstu ramonde otkrio i na teritoriji Srbije i nazvao je ramonda serbika (Ramonda serbica). Ova čudesna biljka raste i u našem neposrednom okruženju, na planini Rtanj.sikole

Dan primirja obeležen je i u opštini Negotin polaganjem venaca i cveća na spomenik ratnicima u selu Sikole.

Tom prilikom je o hrabrosti srpskih junaka iz ovih krajeva u Prvom svetskom ratu govorila Maja Stanojlović, nastavnik istorije.