Naslovna Kultura Događaji 10 godina Udruženja „Gergina“

10 godina Udruženja „Gergina“

324
0

Negotinsko Udruženje za očuvanje kulture i tradicije „Gergina“  13. decembra obeležiće deceniju postojanja promocijom knjige „Vlasi: Tradicionalna narodna muzika“ profesora doktora Dimitrija O. Golemovića, dodelom jubilarnih priznanja, kao i koncertom „Veče pobednika“.

Proslava desetogodišnjice postojanja Udruženja „Gergina“ započeće 13. decembra  u 18 časova u galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu, promocijom knjige “Tradicionalna vlaška muzika – Muzika Vlahilor đin lumje” profesora doktora Dimitrija Golemovića, etnomuzikologa i kompozitora, koji je četiri decenije istraživao bogato etnomuzikološko nasleđe naroda na prostorima severoistočne Srbije i Homolja.

Ova knjiga publikovana je u okviru istoimenog projekta koji je podržalo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave iz budžetskog fonda za nacionalne manjine za programe i projekte iz oblasti kulture u 2019.

Nakon promocije, na svečanosti povodom obeležavanja decenije postojanja u 19 časova Udruženje “Gergina” će uručiti jubilarne plakete i povelje zaslužnim kolektivima i pojedincima.

Program se nastavlja koncertom „Veče pobednika“ od 20 sati na kojoj će nastupiti vokalni solisti i instrumentalisti, nosioci priznanja Festivala „Gergina“, titula najboljeg vokalnog solista i Plakete “Božidar Janucić”.

Tako će se publici na sceni Doma kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu predstaviti: Nenad Stajković, trubač iz Bukovča, Danijela Pražić, vokalna solistkinja iz Кladova, Boban Pecić, harmonikaš, Damjan Paćerizović, vokalni solista iz Halova, Nikola Caranović, harmonikaš, Maja Кostandinović, solista na fruli iz Boljevca, Milena Marković, vokalni solista iz Negotina, Nemanja Pavlović, harmonikaš iz Šarbanovca, Dalibor Pandurević, saksofonista i Nikola Prvulović, violinista iz Negotina.

Sve soliste na koncertu „Veče pobednika“prati Orkestar Bobana Pecića.