Naslovna Društvo 1.maj – Međunarodni praznik rada: Nekom izlet, nekom protest

1.maj – Međunarodni praznik rada: Nekom izlet, nekom protest

377
0

Međunarodni praznik rada širom sveta obeležava se u znak sećanja na 1. maj 1886. godine, kada je u Čikagu više desetina radnika obustavilo rad i zatražilo bolje uslove rada i doslednu primenu osmočasovnog radnog vremena.

fotografija: Wikipedia

Iako se od 1889. 1.maj obeležava kao zajednički praznik svih zemalja, dan međunarodne radničke solidarnosti i dan kada se u celom svetu održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao vid klasne borbe, u spomen na prve proteste radnika, u Srbiji, u kojoj je prvi put proslavljen 1893. ovaj praznik je sinonim za uranke, logorsku vatru i roštiljanja, ali i izlete u prirodu.

Kao i ostala i negotinska izletišta su uređena dočekala svoje izletnike, Vratna, Kusjak, Rajačke i Rogljevske pivnice i brojna druga.

Poslednjih godina se, međutim, ponovo vraća smisao ovog praznika kroz proteste na kojima radnici i sindikati ukazuju na niska primanja, loše uslove rada, koji su zbog loših ekonomskih prilika, sve nepovoljniji.

Tako Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ danas organizuju protest čija je parola “Da plate, ustanu, a mladi ostanu” i traže kvalitetnija i bezbednija nova radna mesta, zaustavljanje netransparentne rasprodaje resursa, povećanje zarada, nezavisnost sudstva, borbu protiv korupcije, pristup javnim informacijama, nezavisne medije i izmenu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.