Naslovna Društvo 1.april – Dan omladinskih radnih akcija

1.april – Dan omladinskih radnih akcija

1315
0

Iako se početak organizovanih radnih akcija vezuje za period Drugog svetskog rata, procvat preteče današnjeg volonterizma beleži se u posleratnom periodu.

ORA Negotin, fotografija: Radomir Milošević

Učesnici nekadašnjih radnih akcija složni su u jednom, one su definitivno najbolja tekovina bivše SFRJ.

Na radnim akcijama gradile su se pruge, mostovi, putevi, fabrike, učili novi zanati, stvarala prijateljstva i ljubavi.

Gotovo da nema sredine u svim našim republikama u kojoj nije organizovana radna akcija, ili nije formirana omladinska ili pionirska brigada koja je učestvovala na nekoj od akcija.

Prva Savezna akcija organizovana je 1946. godine kada je 62.268 brigadira, od 1.maja do 7.novembra izgradilo 90 kilometara dugu prugu Brčko – Banovići.

Do 1990. godine, kada su radne akcije i zvanično prestale da postoje, omladina je gradila mnoge puteve, pruge, naselja, fabrike, hidroelektrane….

ORA Negotin, fotografija: Radomir Milošević

I Negotin je imao svoju radnu akciju, najpre kao lokalnu od 1981. godine, a kasnije kao saveznu sve do 1986.

Brigadiri iz Negotina, ali i akcijaši iz cele SFRJ radili su na rekonstrukciji industrijskog koloseka u Industriji hemijskih proizvoda u Prahovu, ali i na uređenju infrastrukture. Brigadirski život organizovan je na Bukovu, u nekoliko smena.

Omladinska radna akcija (ORA) Negotin nije organizovana 1987. godine, ali je naredne dve bila realizovana na Stevanskim livadama, gde je zadatak akcijaša, između ostalih, bio i pošumljavanje.

Negotin je imao svoju Omladinsku radnu brigadu „Hajduk Veljko“, a 1984. i Pionirsku brigadu „12.septembar“. Poslednja radna akcija, ORA Negotin, održana je 1989.godine.

Spomenik akcijašima ORA „Crni vrh 45“ danas, foto: Zvonko Damjanović

Ipak, prva na ovim prostorima je ORA “Crni vrh” kod Bora, organizovana od 15.januara do 22.aprila 1945. Iako se smatra ratnom radnom akcijom, ona je u neku ruku i začetnik omladinskog aktivizma i društveno-korisnog rada na prostorima bivše Jugoslavije.

Nadljudskim naporima na ovoj radnoj akciji 1.630 omladinaca iz više okruga Srbije, okupljenih u 15 radnih bataljona po ciči zimi, od minus 30 stepeni, nasekli su 20.000 kubnih metara ogrevnog drveta, namenjenih bolnicama, školama, nezbrinutim porodicama, a Moravska i Zaječarska brigada su izgradile 12,5 kilometara pruge kojom je do Beograda transportovan ogrev.

Na spomenik akcijašima ORA „Crni vrh 45“ danas su povodom 1.aprila Dana omladinskih radnih akcija vence i cveće položile delegacije SO Bor, bivši akcijaši i organizacije za negovanje slobodarskih tradicija iz Bora, ali i Negotina, Knjaževca i Mladenovca.

Učesnici Radne akcije „Tito 2017“ u Kladovu, fotografija: S.M.Jovanović

U našem okruženju, radnu akciju imalo je i Kladovo, ORA Đerdap, na kojoj su akcijaši radili na uređenju i zaštiti priobalja od brane do Kladova.

Kladovo poslednjih godina, u znak sećanja na dan kada je počela izgradnja HE “Đerdap jedan”, u organizaciji tamošnjeg SUBNOR-a neguje tradiciju i oživljava brigadirske i akcijaške vrednosti, kroz uređenje Titovog spomen kompleksa  na brdu iznad hidroelektrane i brodske prevodnice.

Namera im je da na ovogodišnjoj petoj radnoj akciji, ugoste i nekadašnje brigadire i goste iz više Jugoslavije.