Naslovna Hronika Zoranu Albiću za ubistvo devojčice maksimalna kazna od 40 godina zatvora

Zoranu Albiću za ubistvo devojčice maksimalna kazna od 40 godina zatvora

2667
2

U Višem sudu u Zaječaru danas je na maksimalnih 40 godina zatvora osuđen Zoran Albić (25) iz Prahova jer je u noći između 26. i 27. maja prošle godine zverski ubio Lunu Firulović, staru dve godine i osam meseci, ćerku žene sa kojom je tada živeo.

U Višem javnom tužilaštvu u Negotinu i u Fondaciji Tijana Jurić, čiji pravnici zastupaju Dragana Purića, oca ubijene devojčice, zadovoljni su izrečenom kaznom, smatrajući je jedinom za monstruozno delo teškog ubistva deteta koje je Albić počinio.

Dokazano je da je Albić devojčicu, ljut što ne prestaje da plače kada je došavši iz provoda razbijao stvari po kući, besomučno šamarao po telu i glavi, nanevši joj čak 52 povrede, od kojih je fraktura lobanje, sama po sebi, bila opasna po život.

“Zahvalan sam pre svega našem pravnom timu i sudu u Zaječaru što je doneo jedinu moguću i ispravnu odluku. Moram da kažem takođe da mislim da je majka devojčice dobila malu kaznu u odnosu na ono što se desilo, smatram je saučesnikom u samom ubistvu, ali čini mi se da su to neki propusti bili u samom početku istrage tako da ne mogu tu da krivim bilo koga, ali moram da dam samo jedno svoje viđenje celog ovoga slučaja. S obzirom da sam bio na nekoliko suđenja ubicama i zlostavljačima dece moram da kažem da svi imaju bukvalno isti model ponašanja, da se ponašaju izuzetno drsko, da nikad ne pokazuju kajanje, to je od momenta kad sam prvi put video ubicu svog deteta, pa i danas gledajući Zorana Albića da gledaju isključivo sami sebe, da su velike kukavice i da ni u jednom momentu, pričam sad o Zoranu Albiću, nije pokazao kajanje i nije spomenuo dete. Isključivo je pričao o sebi i to kako će on biti kažnjeg, govorio je uporno da ne zaslužuje bilo kakvu većuz kaznu. U završnoj reči je juče rekao nekoliko rečenica koje su mi zaparale uši da je samo šamarao dete, da je samo želeo da on bude otac tom detetu a pritom više od 50 udaraca tom detetu naneo. Ako je iko zaslužio maksimalnu kaznu to je Zoran Albić i jako mi je žao što nije moglo da mu se sudi po izmenjenom Krivičnom zakoniku“, rekao nam je Igor Jurić, čija je Fondacija Tijana Jurić pravni zastupnik oštećene strane.

Igor Jurić i Maja Atanasković, pravni zastupnik Fondacije; Foto; Fondacija Tijana Jurić

Albić je, pokazala je istraga, devojčicinu majku je izbacio iz kuće i pustio tek kada se Luna “umirila”. Da bi je povratili umivali su je vodom, a u hitnoj službi lagali da je pala sa terase dok su spavali. Obdukcija je, međutim, isključila pad kao mogućnost.

Lunina majka Vesna Firulović iz Slatine kod Negotina, koja u decembru treba da se porodi, trenutno u Požarevcu izdržava kaznu zatvora od osam godina, budući da je sa Višim javnim tužilaštvom u Negotinu zaključila sporazum o priznanju krivice. Ovo je ujedno i maksimalna kazna za krivično delo nepružanje pomoći nemoćnom licu za koje se devojčicina majka tereti.

“Ja sam i kad je moje dete ubijeno rekao da tu pravda ne postoji. Ne postoji pravda kad je ubijeno bilo koje dete, ali ako tu država može da se oduži žrtvama na neki način to je ovaj. Ovo treba da bude primer i pokazatelj svakom čoveku koji na bilo koji način želi da dostavlja dete šta ga čeka. Hvala sudu i hvala državi što je dokazala da zločinci ne mogu da budu veći od države i da se ipak mora znati kako će svaki pojedinac biti kažnjen ako zlostavlja dete”, dodao je Jurić.

 

2 KOMENTARA

  1. Za zversko ubistvo deteta 40 godina je malo – zasluzio je smrtnu kaznu! Videcemo koliko ce da odsluzi. Takvi pacovi poput njega postanu manji od makovog zrna u zatvoru i glavne slihtare pa zbog dobrog vladanja izadju mnogo ranije. Neka javnost prati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.