Naslovna Kultura Završeni 47. „Krajinski običaji“ u Štubiku

Završeni 47. „Krajinski običaji“ u Štubiku

351
0

Proglašenjem najboljih takmičara na ovogodišnjim 47. „Krajinskim običajima“ završena je dvodnevna manifestacija koja čuva narodne običaje i tradiciju Istočne Srbije.

KUD „Voja Čurić“; Foto: Mirko Pejčić

„Krajinski običaji“ u Štubiku koji su po 47. put okupili čuvare narodnih običaja sa istoka Srbije, ali i goste, ansambl „Prosveta“ iz sela Kosovo kod Bregova u Bugarskoj, završeni su proglašenjem najboljih u takmičarskim disciplinama.

U kategoriji dečijih grupa u kojoj su se nadmetali najmlađi iz Štubika, Kobišnice, Bučja, Osnića i Podgorca, za najuspešniji prikazani program proglašen je narodni običaj „Predviđanje“ koji su prikazali najmlađi Kobišničani.

Takmičarski deo programa za starije okupio je kulturno umetnička društva iz osam sela: Štubika, Kobišnice, Osnića, Podgorca, Bučja, Topolnice, Halova i Gradskova.

U kategoriji starijih grupa za najuspešniji prikazani program proglašen je narodni običaj „Svadbeni ponedeljak u Kobišnici“ KUD „Voja Čurić“.

U revijalnom delu programa posetioci „Krajinskih običaja“ bili su u prilici da pogledaju nastup veterana Kulturno umetničkog društva „Stevan Mokranjac“, kao i nastup gostiju iz Bugarske.

Kada su pojednačne tačke u pitanju za najboljeg izvođača narodne melodije proglašen je Stefan Radovanović na duduku iz Osnića, a nagrada za kazivanje narodnih umotvorina otišla je u ruke Slaviši Kostandinoviću iz Bučja.

Izvornu pesmu, po oceni žirija, najbolje je donela Ivanka Lazarević iz Osnića. Nagradu za izvorne igre ponela je Izvorna grupa iz Halova, a za najuspešniji prikaz običaja Izvorna grupa iz Osnića. Najlepšu narodnu nošnju imala je Izvorna grupa iz Podgorca.

Goran Marinković pobedio u potezanju čobanskog štapa; Foto: Živojin Mihajlović

Takmičarske discipline koje manifestacija „Krajinski običaji“ čuva su pastirska nadmetanja i narodne veštine.

Vunu je za tri minuta, najviše uprela, 11,20 metara, Ivanka Lazarević iz Osnića. Drugo mesto pripalo je Jeli Ducić iz Štubika, a treće Izvorinki Vojinović iz Bučja. U pripremanju kačamaka titulu je poneo Ninoslav Mladenović iz Osnića, dok je drugo mesto osvojila Tanja Trandafirović iz Kobišnice.

Kada su pastirske igre u pitanju Dejan Grozdanović iz sela domaćina, Štubika najdalje je bacio kamen s ramena. Drugo mesto je osvojio, takođe Štubičanac Ivan Vujić, a treće Saša Ilić iz Bučja.

Neša Kostandinović iz Bučja imao je najuspešniji skok u dalj. Drugoplasirani je Dušan Ivanović iz Osnića, dok je treće mesto pripalo Aleksandru Konstandinoviću iz Bučja.

Tradicionalno Goran Marinković iz Štubika pobedio je u disciplini potezanja čobanskog štapa. Drugi je Ivan Vujić (Štubik), a treći Saša Ilić (Bučje).

U nadvlačenju konopca trijumfovali su domaćini iz Štubika. Drugo mesto osvojila je ekipa iz Osnić-Bukova, a treće ekipa iz Bučja.

Ovogodišnju lentu najlepše čobanice ponela je Sofija Đurić iz Štubika. Za prvu pratilju proglašena je Tamara Fucić iz Kobišnice, a drugu Dijana Blagojević iz Podgorca.

„Krajinske običaje“ u Štubiku i ove godine organizovao je Dom kulture “Stevan Mokranjac”, Mesna zajednica Štubik, Kulturno umetničko društvo “Prerast” iz Štubika i Osnovna škola “Hajduk Veljko” iz Štubika.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.