Naslovna Kultura Završen šesti Vokalni etno festival mladih: Trijumfovali Kladovljani, Beograđani i Kraljevčani

Završen šesti Vokalni etno festival mladih: Trijumfovali Kladovljani, Beograđani i Kraljevčani

637
0

Pevačka grupa Odseka za tradicionalno pevanje i sviranje MŠ “Mokranjac” iz Beograda i Etnomuzikološki odsek SMŠ “Stevan Mokranjac” iz Kraljeva pobednici su šestog Vokalnog etno festivala mladih u kategoriji tradicionalnog pevanja, a Etno grupa “Grivna” OMŠ “Konstantin Babić” iz Kladova i Etno ansambl “Kult” iz Kraljeva u kategoriji obrada.

Pobednici i učesnici VI Vokalnog etno festivala mladih u Negotinu

Žiri u sastavu: dr Dragica Panić Kašanski, docent na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, dr Zlata Marjanović, profesor tradicionalnog pevanja, sviranja, narodnih ansambala i etnomuzikologije i Zoran Bogdanović, docent na Novoj akademiji umetnosti Evropskog univerziteta u Beogradu, napravio je presedan ove godine i dodelio čak četiri prva mesta na Vokalnom etno festivalu mladih (VEF) koji je održan u Negotinu u organizaciji Kreativnog udruženja „Nego“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i opštine Negotin.

Dr Dragica Panić Kašanski, docent na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci

Presudile su, istakla je dr Panić Kašanski, nijanse a razlika između pobedničkih ansambala iznosila je tek poen.

Zbog toga su u obe kategorije trijumfovala po dva ansambla, ali su plaketu Festivala, rad Dušanke Botunjac, dobili Beograđani i Kladovljani.

U kategoriji obrada prvoplasirani su Etno grupa “Grivna” OMŠ “Konstantin Babić” iz Kladova i Etno ansambl “Kult” iz Kraljeva.

Najmlađi učesnici VEF-a, Etno grupa “Grivna, osim prvog mesta u kategoriji obrada, osvojili su i oba specijalna priznanja.

Ivana Boldorac, najbolji vokalni solista i Jesenka Jovetić, najbolji muzički pedagog

Ivana Boldorac dobitnik je specijalnog priznanja kao najbolji vokalni solista ovogodišnje festivalske selekcije, a našoj Negotinki, Jesenki Jovetić, nastavnici solfeđa u kladovskoj muzičkoj školi i umetničkom rukovodiocu “Grivne”  uručena je nagrada kao najboljem muzičkom pedagogu za očuvanje i negovanje muzičke baštine.

“Ovo je bilo neočekivano i zaista smo zahvalni i organizatorima i žiriju što smo uopšte i učestvovale na festivalu, s obzirom da smo najmlađi. Nosimo lepe utiske i zaista je bilo dobrih ansambala. Nama je zadovoljstvo i velika nagrada što smo uopšte dospeli ovde, a kamoli i što smo dobili ovoliki broj nagrada. Drago nam je i na ovako lepim komentarima žirija. Ovo nam zaista i za nas, i za školu i za Kladovo zaista puno znači”, prve su impresije Jesenke Jovetić.

Etnomuzikološki odsek SMŠ “Stevan Mokranjac” i Etno ansambl “Kult” iz Kraljeva

U kategoriji tradicionalnog pevanja prvo mesto osvojili su Pevačka grupa Odseka za tradicionalno pevanje i sviranje MŠ “Mokranjac” iz Beograda i Etnomuzikološki odsek SMŠ “Stevan Mokranjac” iz Kraljeva.

Drugo mesto u ovoj kategoriji osvojili su: Odsek za tradicionalno pevanje Muzičke škole “Kosta Manojlović” iz Smedereva, Ženska pevačka grupa “Bereginje”KUD “Đido” iz Bečeja i Ženska pevačka grupa KUD “Mijat Mašković” iz Kolašina.

“Detaljno smo pripremali program i bili spremni za ovako jaku konkurenciju, tako da smo mi veoma iznenađeni i presrećni. Zato smo i jako ponosni i na sebe i na ostale, i na kolegijalnost koja je ovde na festivalu pobedila, prijateljstvom među decom. Možda je presudio izbor pesama, pošto smo se potrudili da prikažemo stilove različitih delova Srbije i mislim da je to prevagnulo”, kaže za NG portal Bojana Knežević, profesor stručnih predmeta na Odseku za tradicionalnu muziku SMŠ “Stevan Mokranjac” u Kraljevu.

Pevačka grupa Odseka za tradicionalno pevanje i sviranje MŠ “Mokranjac” iz Beograda

Ove godine za titulu najbolje nadmetalo se 10 vokalnih grupa iz Kraljeva, Negotina, Kladova, Bečeja, Smedereva, Beograda, Niša, Kikinde, ali i Kolašina (Crna Gora) i Istibanje (Makedonija).

“Raduje nas što je interesovanje za festival toliko da nam dolaze i grupe iz regiona i da je VEF internacionalan. Festival afirmiše našu tradiciju i čini da ovo što radimo bude bliže široj javnosti. Dokaz za to su upravo svi ovi izvođači koji su na najbolji način prikazali kako se čuva tradicija”, kaže Danijela Marković iz Kreativnog udruženja “Nego”.