Naslovna Društvo COVID-19 Zaključak negotinskog ŠVS: Bez „Mokranjčevih dana“ i vašara do „povoljnijih epidemioloških prilika“

Zaključak negotinskog ŠVS: Bez „Mokranjčevih dana“ i vašara do „povoljnijih epidemioloških prilika“

774
0

Na vanrednoj sednici Štaba za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin (ŠVS) održanoj bez prisustva medija bilo je reči o afričkoj kugi svinja, “Mokranjčevim danima” i Malogospojinskom vašaru.

Foto: Opština Negotin

Jubilarni 55. “Mokranjčevi dani” i Malogospojinski vašar odlažu se do povoljnije epidemiološke situacije – zaključak je negotinskog Štaba za vanredne situacije.

U informaciji koja je prosleđena medijima navodi se da je zaključak donet na osnovu mišljenja koje je juče dostavljeno iz Zavoda za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru na zahtev Štaba da se epidemiolozi izjasne o mogućnostima održavanja “Mokranjčevih dana” i jesenjeg vašara.

Na osnovu tog mišljenja ocenjeno je da je “epidemiološka situacija na teritoriji Zaječarskog i Borskog okruga, kao i u Republici Srbiji nesigurna”.

U Zavodu, ističu u zaključku Štaba, smatraju da bi, s obzirom na specifičnost festivala i jesenjeg vašara, kao i očekivani broj učesnika, “održavanje pomenutih manifestacija predstavljalo epidemiološki rizik i predlažu odlaganje istih, za period kada epidemiološka situacija bude povoljna”.

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin i komandant Štaba naveo je “velika odgovornost na prvom mestu da se sačuva zdravlje ljudi”, da je opština Negotin “jedina u okruženju koja svojim merama, koje je štab naložio i sprovodio, nije dozvolila širenje epidemije kovida-19” te da se u saradnji sa “građanima i ostalim subjektima za sada uspešno borimo sa bolešću koja ugrožava čitavu planetu”.

Štab je dao preporuku da Dom kulture i opština Negotin ovaj kulturni događaj obeleže prigodnom izložbom, puštanjem Mokranjčevih Rukoveti preko javnog ozvučenja, ali i da na sredstvima javnog informisanja prezentuju život i dela Stevana Mokranjca i druge prigodne sadržaje.

U zaključku Štaba za vanredne situacije, međutim, nema naznaka da li bi Festival mogao da se održi kasnije, s obzirom da od 28. avgusta u opštini Negotin nije zabeležen ni jedan kovid-19 slučaj, kao i da je epidemiološka situacija u okruženju povoljnija nego u julu i avgustu.

Na sednici je razmatrana i aktuelna situacija vezana za afričku kugu svinja koja je registvovana u ataru Aleksandrovca kod domaćih svinja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.