Naslovna Kultura Veče tradicije u Muzeju Hajduk Veljka: Nadahnuto o grnčarstvu i tradiciji Vlaha

Veče tradicije u Muzeju Hajduk Veljka: Nadahnuto o grnčarstvu i tradiciji Vlaha

293
1

Muzej Кrajine promovisao je sinoć u okviru pograma „Veče tradicije“ publikacije „U svetu zanatstva i umetnosti: Grnčar Velimir Đorđević“, dr Dejana Кrstića i Violete Stanković Anđelković i „Tradicionalna kultura Vlaha Crnorečja“, Filipa Paunjelovića.

Dr Dejan Krstić, etnolog, antropolog i muzejski savetnik Narodnog muzeja u Zaječaru i Violeta Stanković Anđelković, viši bibliotekar zaječarske Matične biblioteke „Svetozar Marković” publikaciju „U svetu zanatstva i umetnosti: Grnčar Velimir Đorđević“ posvetili su 50. godišnjici rada grčara Velimira Đorđevića zanatlije i umetnika jedinstvenog umetničkog izraza u keramici.

 “Reč je o monografiji posvećenu Velimiru Đorđeviću, grnčaru iz Zaječara, poreklom iz Pirota koji je obeležio grnčarstvo Balkana. On je ne samo majstor zanatlija nego i kreativac koji se osmelio da pređe u smer umetnosti i kao takav je priznat. On je faktički postao jedan od simbola našeg grada i nema uglednije ličnosti koja je došla u Zaječar, a da nije došla u njegovu galeriju i da nije sa sobom ponela neki komad njegove grnčarije”, kaže za NG Portal dr Krstić.

Knjigu, čijoj je promociji u Negotinu prisustvovao i Velimir Đorđević, podsetivši na svoje ranije dolaske na “Mokranjčeve dane”, čini i 620 bibliografskih jedinica o ovom umetniku, koje je prikupila marljivo prikupila Violeta Stanković Anđelković.

Knjigu su publikovali Univerzitet u Nišu, novosadski “Prometej” i zaječarska biblioteka u okviru projekta „Održivost identiteta Srba i nacionalnih manjina u pograničnim opštinama istočne i jugoistočne Srbije”.

“Knjiga je objavljena u ediciji „Pograničje” koja, inače, obrađuje teme vezane za ove naše pogranične krajeve”, istakla je Violeta Stanković Anđelković.

Publici u dvorištu Muzeja Hajduk Veljka, Todorčetovom konaku, predstavljena je i knjiga „Tradicionalna kultura Vlaha Crnorečja“, autora Filipa Paunjelovića, čiju je prezentaciju uveličao violinista Miroslav Čulinović iz Šarbanovca, poslednji autentični predstavnik narodnih instrumentalista.

“Ova knjiga obuhvata običaje i verovanja, način života u prošlosti u Crnoj Reci u kojoj žive Ungurjani – Munćani koji imaju svoju tradiciju. Ona ne može da sačuva običaje, može da ukaže na običaje, a narod  mora da ih čuva. Nažalost, narod sve više zaboravlja tradiciju i verovanja svojih predaka“, kaže Filip Paunjelović iz Boljevca, autor knjige „Tradicionalna kultura Vlaha Crnorečja“.

Pre ove knjige, istakao je i Dejan Krstić, etnolog Narodnom muzeja u Zaječaru i recenzent ovog izdanja, običaji su fragmentarno prikazivani, ali je Paunjelović uspeo da da integralni opis običaja, što predstavlja ličnu kartu Vlaha.

1 KOMENTAR

 1. Super . Samo bez svog TRANSEVROPSKOG (Atlanski okean-Crno more) Multimodalnog saobracajnog koridora Istok ,Crnomorskog kirudora,(autoputa+zeleznickog koridora +recnog dunavskog koridora) SVA ova,kao i sva druga kulturna bastina i prirodne lepote ,kao i svi drugi turisticki potencijali i neuporedivo i tradicionalno gostoprimstvo Timocke krajine i ovog regiona Istocne Srbije…ao i svih proteklih decenija,decenija,decenija..i decenija…OSTAJU POTPUNO NEDOSTUPNI…jer su po parametrima 20. a kamo li 21.veka… SAOBRACAJNO IZOLOVANI OD BEOGRADA ,OSTATKA SRBIJE I EVROPE…😀😀😀 …A NIJEDAN REGION U EVROPI SE NIKADA I NIGDE NIJE ni dmografski,ni ekonomski ni socijalno…NI OPORAVIO NI RAZVIOBEZSVIG PRIPADAJUCEG AUTOPUTA,ZELZNICKOG KORIDORA…PA NIKADA NECE NI TIMOCKA.KRAJINANI OVAJ REGION ISTO NE SRBIJE…NI NEGOTIN…
  Ali mnogi nasi KOCKOGLAVI to ne znaju…pa i dalje bleje uvek iste budjave mantre i bajke…😀😀😀 …Jos samo da OTKLONIMO POSTOJECI OGROMAN STRAH…zbog koga godinama i godinama MNOGI lokalni i regionalni funkcioneri ,urednici i novinari i neki drugi ,koji su odavno o ovome EDUKOVANI I TOVO ODLICNO ZNAJU…..NE SMEJU JAVNO DA IZGOVIRE NI IME OVOG KORIDORA…i.PRAVA BUDUCNOST POCINJE…😀😀 Jer sve ostalo su bajke.. i prastare i izlizane lepljive prazne price za glupake……😀😀…A ko se plasi..pravac pod krevet.. pa neka cita ovo tamo….jer je sigurnije…😀
  I za MS Koridor Istok (Cmk) ..NAZAD NE.POSTOJI…jer tamo smo vec bili.
  u.mraku,propasti ,bedi,rastancima,iseljavanju ..i suzama…Zar ne..? I samo glavu gore…😀 I samo opusteno….Ko je taj koji SME da BLOKIRA ,,KORIDOR ZIVOTA,, citavog ovog regiona Istocne Srbije…i multimodalni saobracajni koridor koji SRBIJI I BEOGRADU VRACA CENTRALNU GEOSAOBRACAJNU POZICIJU NA BALKANU I CELOJ JUGOISTOCNOJ EVROPI…😀😀😀
  .Alo…KO je bre taj…???
  KAKO se bre taj zove…??? Da ga vidimo..😀😀😀
  I pozdrav iz 🚞.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.