Naslovna Ekonomija Uskoro prve aktivnosti na projektu vađenja potopljenih brodova kod Prahova

Uskoro prve aktivnosti na projektu vađenja potopljenih brodova kod Prahova

735
1

Nakon više od 70 godina, pitanje vađenja nemačke ratne flote iz Drugog svetskog rata, potopljene po naredbi generala Valtera fon Štetnera u septembru 1944. godine, ako je suditi po najavama nadležnih, konačno je pokrenuto sa mrtve tačke.

Prve aktivnosti vezane za ovaj važan projekat, najznačajniji u vodnom saobraćaju Srbije, istakla je nedavno u Majdanpeku, Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infranstrukture, mogle bi da uslede već ovog jula.

 „Postoje određeni delovi godine kada brodovi mogu da se vade, ali ćemo posle toga mi imati plovan Dunav, imaćemo Dunav kojim ćemo u bilo kojim vremenskim okolnostima moći da prevozimo teret i ljude i mislim da je to jedan od najvažnijih projekata u vodnom saobraćaju Srbije“, rekla je Zorana Mihajlović.

Planom je predviđeno vađenje 22 broda sa dna Dunava. Projekat će biti realizovan u nekoliko faza do jula 2021.

 „Mi sada posle više od 70 godina radimo vađenje te flote. U pitanju su 22 broda koji se nalaze na plovnom putu i koji ga sužavaju sa 160 na 90 metara. To utiče značajno na bezbednost jer na brodovima imamo i neeksplodirana ubojna sredstva. Zbog toga je doneta odluka da se konačno realizuje taj težak projekat. Ove godine će ronioci sići dole kako bi snimili i utvrdili gde se tačno nalaze neeksplodirana ubojna sredstva“, kaže Veljko Kovačević, pomoćnik ministra za vodni saobraćaj.

Snimanje prisustva neeksplodiranih mina težak je i kompleksan posao i jako mali broj kompanija to može da uradi. Tehnički izveštaj koji će ronioci dati je, ističe Kovačević, ključan u sledećoj  fazi jer potvrđuje da projekat može bezbedno da se izvede.

„Kada  se napravi taj izveštaj, sledeće godine kreću radovi na vađenju 22 broda, nakon toga ćemo imati u punom profilu plovan Dunav. To je nama jako značajno i za Luku Prahovo i za ceo Negotin– rekao nam je  Veljko Kovačević, pomoćnik ministra za vodni saobraćaj.

Projekat vađenja brodova iz Drugog svetskog rata kod Prahova vredan je 23 miliona evra, a finansiraće se sredstvima Ministarstva građevinarstva i iz kredita Evropske investicione banke.

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.