Naslovna Krajinske vinjete Upoznajte Borski okrug: Upoznajte Miloša Petrovića

Upoznajte Borski okrug: Upoznajte Miloša Petrovića

4511
9

Master istoričar Miloš Petrović iz Donjeg Milanovca zaljubljenik je u istoriju i već treću godinu piše i uređuje sve popularniju i čitaniju Fejsbuk stranu “Upoznajte Borski okrug”.

Nema kome u Krajini, Ključu i Poreču, nije “zapala za oko” Fejsbuk stanica “Upoznajte Borski okrug”, ali malo njih zna da priče o prošlosti Negotina, Kladova, Donjeg Milanovca, Majdanpeka i Bora piše Miloš Petrović, master istoričar, kustos i turistički vodič.

Ovaj mladi čovek, rodom iz Donjeg Milanovca, zaljubljenik u drevno, poznavalac istorijskih prilika u ovom delu istočne Srbije, diplomirao je u svojoj 25. godini, uredno završio i master studije, položio stručne ispite, stekao zvanje kustosa, a dobio je licencu i kao turistički vodič.

Želeći da, ipak, široj javnosti podeli svoja svoja istraživanja o zavičaju, ali i opšte zanimljivosti o naseljima i prirodnim bogatstvima opština Majdanpek, Кladovo, Negotin i grada Bora, od februara 2017. piše i uređuje stranicu “Upoznajte Borski okrug”, koja je od prošle godine i stalna rubrika na sajtu Borskog upravnog okruga.

“Na ideju za pokretanje stranice došao sam onoga trenutka kada sam shvatio da verovatno previše dosađujem prijateljima o svom zavičaju, pa sam poželeo da to podelim i sa drugim ljudima koji gaje slična interesovanja. Sa druge strane, i iz želje da nekoj široj javnosti pokažem koliko je istočna Srbija bogata, kako istorijom, tako i prirodom, jer mislim da se o tome ne govori toliko”, kaže za NG Portal Miloš Petrović.

Opštine Negotin, Kladovo, Majdanpek i grad Bor na 3.507 kvadratnih kilometara na krajnjem istoku Srbije vekovima su prostor na kojem su se sudarale razni narodi i civilizacije.

Ušuškan Dunavom, Timokom, bogatom negotinskom ravnicom, Miročem, Deli Jovanom, Rtnjem i Stolom, ovaj kraj istočne Srbije i danas priča priču o burnoj istoriji još od najranijeg doba, o mestima gde se ta istorija stvarala, o značajnim bitkama u kojima se branila sloboda, o ljudima koji su istoriju stvarali.

“Prostor od Korbova do Zlota i od Boljetina do Kobišnice, kako volim da kažem, krije mnogo toga. Počevši od Lepenskog Vira i Rudne Glave, koji su svetski poznati u arheološkim krugovima, preko Carske palate kod Šarkamena i izuzetno značajne uloge Đerdapa tokom Rimskog carstva, zatim Negotina koji je zahvaljujući svojim brojnim velikanima igrao važnu ulogu u stvaranju moderne Srbije tokom 19. veka, pa sve do 20. veka kada su Majdanpek i Bor svojim rudnim bogatstvom doneli razvoj kakav mlađe generacije teško mogu zamisliti. A sve to, toliko raznovrsno i od toliko značaja, tek je presek onoga što krije ovaj mali prostor”, dodaje Petrović.

Negotin, prva polovina XX veka

Ovaj profesor istorije, licencirani turistički vodič i kustos deo je Udruženja ,,Negujmo kulturuˮ, sa kojim je učestvovao u organizaciji tribina i predavanja na temu kulture, član je i tima E portala mladih opštine Majdanpek. Volontirao je u Кlubu saradnika Narodnog muzeja, Muzeju vazduhoplovstva i Pedagoškom muzeju, u kome je proveo i godinu dana na mestu pripravnika.

“Nemam poseban izvor inspiracije, sem jednostavno želje za što boljim poznavanjem svoga kraja. Godine studiranja istorije i bavljenje njome dovele su me na taj put, a ljubav prema našem kraju me gura dalje, da što više istražujem i saznajem. Što se tiče saradnika, započeo sam sam i skromno, ali su vremenom objave dolazile do iskusnijih znalaca iz Majdanpeka, Kladova, Negotina, Bora, Donjeg Milanovca, koje sam ubrzo upoznao, a koji su potom počeli značajno da pomažu. Rekao bih da je naša prošlost jednim delom dobro dokumentovana, zahvaljujući nekadašnjim vremena kada je naš kraj bio mnogo više u centru pažnje. Danas to ide malo teže, ali se pojedinci trude. Svakako su Negotin i Bor, zbog velikih i starih muzeja i arhiva, u mnogo boljoj sitauciji od, recimo, Donjeg Milanovca, Majdanpeka ili Kladova. Međutim, uprkos tome, ima izuzetnih primera, izdvojio bih zalaganja Žakline Nikolić, direktorke Centra za kulturu Kladovo, koja oživljava prošlost Kladova i van mogućnosti svoje ustanove.”

Donji Milanovac

U slobodno vreme Miloš neumorno istražuje i obogaćuje u prvom redu svoje znanje, a potom i sopstvenu arhivu budućih tekstova kojima će dvoje sve brojnije čitaoce upoznati sa Borskim okrugom.

“Ljudi iz mog okruženja imaju pozitivne reakcije, ali pre svega me smatraju ogromnim entuzijastom, jer najbolje znaju da se sve zasniva na entuzijazmu. Kada je reč o čitaocima, reakcije su pozitivne sa određenom dozom iznenađenja kada vide da se neko na taj način bavi našim, pomalo zaboravljenim krajem. Uz neizostavnu nostalgiju i lokal patriotizam, naročito kod starijih čitalaca i onih koji žive u inostranstvu”, dodaje Miloš.

Ipak, priznaje nam, postoje teme koje ga posebno fasciniraju, one divne, ljudske, nesvakidašnje. Vremena, veli, nađe, nekad više, nekad manje, a planovi su mu da i dalje istražuje i svojim tekstovima istoriju ovog kraja približi svima koji bi o njoj da znaju nešto više.

“Planovi su da nastavim istim tempom, tako da imam već spreman veliki broj objava, ali i da malo više pažnje posvetim selima našeg kraja. Za razliku od gradskih naselja, koja poznajem veoma dobro, postoje sela koja nisam toliko obilazio, niti pisao o njima, pa to želim da promenim. Što se tiče tema o kojima sam pisao, imam više omiljenih istorijskih priča, ali se izdvajaju one o kojima ni ja, kao istoričar, nisam znao mnogo. Jedna od njih je ona da je Apolodor, gradeći Trajanov most, izmestio tok Dunav kod današnjeg Kladova, to jest, Kostola. Poduhvat koji ne možemo lako zamisliti ni danas, a obavljen je pre skoro dva milenijuma”, kaže autor i glavni i odgovorni urednik stranice “Upoznajte Borski okrug”, Miloš Petrović.

9 KOMENTARA

 1. … 😀 SVAKA CAST…Milose sokole..ALAL VERA 😀💪…. I treba da se ZNA PROSLOST ovog kraja..A da bi se znala i njegova BUDUCNOST …..postavite tu , da i gradjani Borskog okruga i SVI drugi zainteresovani, VIDE MAPU : TRANSEVROPSKOG (Atlanski okean-Crno more) Multimodalnog saobracajnog koridira -Istok(Crnomorskig koridora)…koji preko Istocne Srbije ,Timocke krajine ,Borskog okruga i Negotina..i AUTOPUTEM,I ZELEZNICKIM KORIDOROM ,I RECNIM DUNAAVSKIM KORIDOROM…. SPAJA CELU EVROPU ..od njenih atlanskih do crnomorskih obala….Tu mapu Vam mogu dati SVE popstine,gradovi,okruzi,regionakne razvojne agencije,regionalne privredne komoore,svi najvazniji lokalni i regionalni mediji Timocke krajine i ovog regiona Istocne Srbije…od Smedereva i Pozarevca ..i svi.levo i desno…do Negotina,Kladova,Zajecara i Knjazevca…Pa i ovaj cenjeni portal NG Portal….😀.A u Vasoj maticnoj Opstini Majdanpek…i bivsi i sadasnji predsednici opstine,njihovi zamenici i pomocnici,predsednici skupstine ,……g.D.Popovic,g.D.Vagner,g.SBozinovic,g.Barbulovic, i dr….i bar jos nekoliko stotina drugih Majdanpecana,Donjomilanovcana,Rudnoglavaca, Boljetinaca, Vlaovljana, Jasikovljana, Golubinjaca ….i drugih…A SVI oni mogu Vam dati i BROJNE druge RELEVANTNE drzavne i ostale dookumente o ovom Projektu….Na primer …i one koje su dobili u zadnjih par dana…😀…Proverite ..I samo potpuno opusteno ..i bez zazora Milose sokole.. 😀💪 Pozdrav iz 🚞

  • Pozdrav od gore pomenutog Miloša 🙂
   Pišem Vam jer moram da priznam da jesam čuo za ideju Multimodalnog saobraćajnog koridora Istok, i to sam prvi put, pretpostavljam, upravo od Vas na jutarnjem programu RTS sada već pre više godina, ali čitao i iz renomiranih medija našeg kraja, poput NG Portala. Ideja mi je odmah privukla pažnju, najiskrenije. Međutim, nisam uspeo da saznam nešto više o tome, verovatno zato što nisam u kontaktu sa spomenutim ljudima ili nekima sličnim, jer se kao istoričar radi pisanja spomenutih tekstova uglavnom upoznajem sa hroničarima, etnolozima, arheolozima, nastavnicima, starijim ljudima iz našeg kraja itd. Tako da je ispalo odlično što ste pisali ovde na tu temu, jer bih sa zadovoljstvom da saznam više o tome.
   Kada budete mogli, molim Vas da mi pošaljete nešto više o tome 🙂
   Možete na mejl: [email protected]

 2. Postovani Milose….dobices u toku sledeca 2 dana relevantne drzavne i ostale dokumente,Idejnu, Finalnu Studiju i dva njenaAneksa ( Cmk), Idennu studiju o Kraku B,Akcioni plan i Abstract…Projekta,,MS Koridor Istok (Crnomorski koridor).Tu je i visedesetina relevantnih tematskih mapa..i imaces sve ..precizno,jasno,detaljno….😀 Srdacan pozdrav iz 🚞 Nenad C.

 3. PS….a Negotinci i Krajinci i treba i moraju da znaju i ovo: U razvoju Projekta ,,MS Koridor Istok (Crnomorski koridor),na njegovom MEDJUNARODNOM nivou razvoja ( jer postoji vise nivoa i sektora razvoja ovog Projekta…) trenutno se ,i u skladu sa aktovima(3 akta) najvisih drzavnih institucija Republike Srbije…i DIREKTNO sa EU Transportnom zajednicom (EU Transport Comunity)radi na tome da ovaj novi TRANSEVROPSKI (Atlanski okean-Crno more) postane deo OSNOVNE EVROPSKE SAOBRACAJNE MREZE koju cini SAMO 9 (DEVET) u Evropi postojecih OSNOVNIH (GLAVNIH) EVROPSKIH SAOBRACAJNIH KORIDORA…(pogledati na Google: EU-Core Network Corridors)…😀….TRANSEVROPSKI MS Koridor Istok(CmK) 1) VRACA Republiku Srbiju na CENTRALNU geosaobracajnu poziciju na Balkanu i Jugoistocnoj Evropi;
  2) Potpuno je NOVA PARADIGMA I TEMELJ demografskog ,ekonomskog ,socijalnog ..oporavka i razvoja celog ovog POGRANICNOG regiona Istocne Srbije i SVIH njenih gradova,opstina i upravnih okruga.(Borski,Zajecarski,Branicevski(Pozarevac)..i Podunavski (Smederevo).. 😀
  I za kraj: Opste je poznato da SVAKI projekat na svom putu ima PREPREKE I BLOKADE… koje su uvek i potpuno SRAZMERNE I ADEKVATNE ….njegovom ZNACAJU.
  Tacka.😀 Ovo opste pravilo….vazi i za TRANSEVROPSKI MS Koridor Istok(CmK)..
  😂😂😂 Ako su projekti od GEOSTRATESKOG ZNACAJA …te PREPREKE I BLOKADE uvek se POSTAVLJAJU na SVIM NIVOIMA i u SVIM SEKTORIMA njihovog razvoja …od lokalnih nivoa pa navise…jer za GEOSTRATESKE PROJEKTE… granice ni u cemu…NE POSTOJE 😂😂😂 Pa to ,i to bas ZBOG TOGA, toga i nisu projekti za plasljive prepelice ,jarebice i vrabce i …za mamine,tetkine , politicko stranacke i druge maze i puter-kifle..😂😂😂….😂😂😂 Upravo je u toku ELIMINACIJA POSLEDNJE BLOKADE MS Koridora Istok(CmK)…i to bas u Republici Srbiji. Tacka.😀. Zato bez brige..i samo opusteno ..i SAMO SA PAZNJOM …. 😀 Izgradicemo nas TRANSEVROPSKI koridor.. I do skorog vidjenja u Negotinu…pozz.iz 🚞

  • Molim Vas bez mešanja politike i lepljenja etiketa. Niti moj intervju, niti tekstovi koje pišem, ništa od navedenog nema veze sa politikom, što znaju i ljudi koji prate spomenutu fejsbuk stranicu. Po struci sam istoričar i time se bavim, iako je iz čistog entuzijazma. Da li ćete izaći na izbore, za koga ćete glasati i slično, to je Vaša privatna stvar. Pozdrav.

 4. Pozdravljam i podržavam mog mladog zemljaka Miloša da i dalje piše o našim krajevima, i selima Negotinska i Timočke Krajine, borskog okruga. Ali, apelujem i na društvenu zajednicu da uposli ovog našeg mladog čoveka. Bez stalnog posla u struci, ovaj mladi čovek neće moći dugo da radi ovaj značajan posao iz ljubavi i entugijazma. Ne znam, ali Istorijski arhiv Negotina, mogao bi da primi u stalni radni odnos ovog mastera istorije

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.