Naslovna Kultura U zaječarskom teatru počinje rad na predstavi „Antigona“

U zaječarskom teatru počinje rad na predstavi „Antigona“

138
0

U zaječarskom teatru ozvaničen je početak rada na predstavi „Antigona“, koja će biti koprodukcija Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ i Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici.

Foto: Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“

Nakon uspešna koprodukcije zaječarskog i prištinskog pozorišta i Dunavfesta „Žene iz Troje“, koja se okitila brojnim  priznanjima na prestižnim festivalima u Srbiji, ova dva teatra nastavljaju saradnju predstavom „Antigona“.

„Ova predstava će se uskoro raditi punim tempom i u njoj će učestvovati petoro zaječarskih glumaca i to ne u sporednim ulogama, već će za glavne uloge biti alternacije zaječarskih i prištinskih glumaca. Nadamo se da će i ova predstava biti pun pogodak naših pozorišta“, istakao je Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog pozorišta.

Predstavu će režirati Nenad Todorović koji je na današnjoj konferenciji za novinare u Zaječaru istakao da je na probama čitano nekoliko čitano nekoliko „Antigona“, Sofoklova, Žana Anuja, Bertolda Brehta i Janoša Glavackog.

„Antiratni motiv je jedan deo predstave, a drugi žena koja se buni u društvu ekstremnog muškog koncepta vladavine zakona i onoga što je božansko kao mera, što je za Antigonu najvažnije. Mi ćemo probati da kabaretskim tumačenjem nečega što je tradicionalno i sveto, a to je tragičko biće, suprotstavimo pijedestalu savremenog građanina, a to je robovanje društvu u kome živimo. U toj proceduri doći ćemo do toga da vidimo Antigonu kao heroinu u društvu u kome je sve postalo cirkuzantsko“, istakao je Todorović.

I Predrag Radonjić, direktor Narodnog pozorišta Priština dodao je da veruje u uspeh „Antigone“. Prištinsko pozorište sa sedištem u Gračanici imalo je nekoliko uspešnih koprodukcija, ali su „Žene iz Troje“ sa zaječarskim teatrom – najuspešnija.

 „Verujem da će Antigona biti jako uspešna, dobra predstava kojom će se ponositi i prištinsko i zaječarsko pozorište.Na ovaj način mi nastavljamo u najboljerm smislu da razvijamo saradnju  u okviru naših finansijskih, stvaralačkih i drugih kapaciteta koje posedujemo, kako bismo napravili  najbolje što možemo“, istakao je Radonjić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.