Naslovna Društvo COVID-19 U sredu poslednja akcija dobrovoljnog davanja krvi u Negotinu u 2020.

U sredu poslednja akcija dobrovoljnog davanja krvi u Negotinu u 2020.

178
0

Negotinski Crveni krst u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša organizovaće u sredu 30. decembra akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Poslednja ovogodišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi, 23. po redu ove godine, biće održana u prostorijama Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ od 9 do 15 časova.

Negotinski Crveni krst ove godine u 22 realizovane akcije okupio je 994 dobrovoljna davaoca i prikupio 961 jedinicu krvi. Među dobrovoljnim davaocima bilo je 169 žena i 134 onih koji su krv dali prvi put.

“Imajući u vidu da su 2019. godine u 24 akcije prikupljene ukupno 992 boce i bilo 113 prvih davanja očekujem da ćemo ovu godinu završiti sa još boljim rezultatom. Daćemo sve od sebe da i 30. decembra  bude dobra akcija, ali to u dobroj meri zavisi od odaziva dobrovoljnih davalaca. Najviše mi je žao što nam ove godine ne dolaze maturanti, a na žalost škole su zatvorene pa im ni predavanja na tu temu ne možemo održati, a oni su u velikoj meri doprinosili uspehu akcija. Imajući u vidu tu činjenicu zaista sam zadovoljna odzivom, mada naravno u skladu sa brojem stanovnika uvek ima mesta za bolje i ka tome i težimo.Samo u maju i pored korone u dve akcije imali smo prikupljene 122 jedinice krvi”, kaže Ljuba Marinković, sekretar Crvenog krsta Negotin.

Ova organizacija delovala je u uslovima pandemije korona virusa što im je, kažu, bio i podstrek da stignu do onih kojima je pomoć i najpotrebnija.

“Ova godina je karakteristična i po pojačanoj distribuciji humanitarne pomoći, koju smo u više navrata delili tokom pandemije a i kasnije. Podelili smo veliki broj paketa hrane i higijene socijalno ugroženom stanovništvu u svim selima negotinske opštine, u više navrata smo delili higijenske pakete socijalno ugroženima, samohranim staračkim domaćinstvima preko 65 godina starosti, starateljskim porodicama i mnogim drugim socijalno ugroženim porodicama. Naši volonteri su spakovali 600 paketa koje je lokalna samouprava kupila iz budžeta i pomagali su u distribuciji istih. U julu i avgusti smo imali i nekoliko grupa migranata koje smo takođe snabdevali jednokratnom pomoći u hrani.Tu su i druge aktivnosti koje radimo”, dodaje Ljuba Marinković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.