Naslovna Društvo COVID-19 U Srbiji počinje testiranje kolektivnog imuniteta na novi korona virus

U Srbiji počinje testiranje kolektivnog imuniteta na novi korona virus

856
0

Ispitivanje pojave kolektivnog imuniteta na novi korona virus vršiće se u svim institutima u Srbiji na uzorku od 7.000 domaćinstva i trajaće najmanje dva meseca.

pixabay.com

Testiranje kolektivnog imuniteta na novi korona virus počinje danas slučajnim uzorkovanjem, najavili su epidemiolozi i obuhvatiće i testiranje dece.

U  ovaj veliki posao, koji će trajati najmanje dva meseca, biće uključeni svi instituti u Srbiji, a nadgledaće ga i projektom koordinirati Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Izabrana domaćinstva lekari zavoda pozivaće telefonom i objasniti značaj studija. Nakon dobijanja termina građani će po utvrđenim terminima doći u zavod u kome prvo potpisuju saglasnost za učešće u studiji i popunjavaju tri upitnik, a zatim se uzima od 6 do 10 mililitara krvi iz koje će biti izdvojen serum i poslat u bazu koja će prikupljati sve uzorke iz Srbije.

Epidemiolozi i dalje ukazuju na činjenicu da je trajanje imuniteta na korona virus nepoznato i da su ovakve studije, koje će se ponavljati na istim ispitanicima, veoma važne zbog praćenja dinamike antitela na nivou cele populacije.

Cilj ovakvog sveobuhvatnog testiranja na uzorku od 7.000 domaćinstva jeste ispitivanje da li se u određenim delovima naše zemlje pojavio kolektivni imunitet, kao i proučavanje asimptomatskih slučajeva, lanaca transmisije u porodicama  kao i percepcije od rizika bolesti u populaciji. Istraživanje će biti realizovano na slučajnom uzorku populacije, a ne zaraženosti porodica.

Podaci  testiranja biće poznati krajem jula ili u avgustu. Ako se testiranjem utvrdi da ima 60 ili 70 odsto građana koji su stekli imunitet epidemiolozi kažu da je postignut kolektivni imunitet.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.