Naslovna Društvo U ponedeljak 1. aprila počinje upis prvaka u svim osnovnim školama

U ponedeljak 1. aprila počinje upis prvaka u svim osnovnim školama

427
0

Osnovne škole u Srbiji dobile su mogućnost pristupa informacionom sistemu E-upis zahvaljujući kome će biti olakšano pribavljanje podataka iz službenih evidencija, a upis prvaka jednostavniji.

U svim osnovnim školama u Srbiji u ponedeljak 1. aprila počinje upis nove generacije đaka prvaka.

Na teritoriji opštine Negotin prvi razred upisuje 212 učenika, od kojih tri gradske škole 150, a seoske 62 buduća školaraca.

Od ove godine, za roditelje je olakšan upis i pribavljanje neophodne dokumetacije primenom informacionog sistema E-upis.

Pred početak upisne godine posetili smo našu najstariju obrazovnu ustanovu Osnovnu školu „Vuk Karadžić“, koja ove godine upisuje 195. generaciju  prvaka, i razgovarali sa Dejanom Kojčinovićem, direktorom škole.

Dejan Kojčinović, direktor OŠ „Vuk Karadžić“

NG Portal: Da li se upisna godina razlikuje od predhodnih, s obzirom da je u primeni novi sistem pristupa evidenciji podataka budućih učenika?

„U našoj školi, krajem prvog polugodišta, započeli smo sve neophodne aktivnosti vezane za upis prvaka u skladu sa zakonskim rešenjima. Roditelji naših novih đaka, ovih dana, uglavnom postavljaju pitanja koja su vezana za proceduru upisa. Upis naših prvaka odvijaće se putem informacionog sistema E-upis, gde ovlašćeno lice škole pristupa službenim podacima koji su neophodni za upis prvaka. Škola je na nekoliko načina obavestila roditelje o novinama i proceduri, koristeći društvene mreže, veb stranicu škole, ali ste i vi kao lokalni medij dali svoj doprinos“.

NG Portal: Ove godine tri gradske škole upisuju 150 prvaka. Kakav je vaš plan upisa?

„Osnovna škola „Vuk Karadžić“ ove godine upisuje četiri odeljenja učenika prvog razreda. U matičnoj školi tri odeljenja i jedno u područnom odeljenju u Jasenici. To je 195. jubilarna generacija prvaka, ali i generacija koju će od prvih školskih dana pratiti pojam digitalna.“

NG Portal: Da li ste spremni da dočekate novu generaciju prvaka i odgovorite na sve zahteve koje je postavilo Ministarstvo prosvete kada je digitalizacija nastave u pitanju?

„Nastava će za buduće prvake biti organizovana u digitalnim učionicama sa IKT opremom i internetom, koristiće digitalne udžbenike, a za praćenje njihovog napredovanja nastavnici će koristiti Es-dnevnik. U našoj školi su sve ove aktivnosti olakšane zbog već postojeće opremljenosti, ali i novim učešćem u projektu Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja „2000 digitalnih učionica“ koji kreće od septembra.“

NG Portal: Šta očekuje nastavnike u novoj školskoj godini i da li su spremni za nove izazove kada je organizacija i realizacija nastave u pitanju?

„Digitalizacija nastave nije moguća bez stalnog usavršavanja nastavnika posebno u oblasti informatičkih kompetencija. Učiteljice budućeg prvog razreda proći će kroz odgovarajuću obuku i tako dobiti digitalnu opremu. Naša škola spada u red najopremljenijih škola u Srbiji, ali je potrebna stalna nadogradnja, obnavljnje opreme i naravno obuka i usavršavanje zaposlenih za korišćenje savremenih IKT sredstava. Izazov predstavljaju novi planovi, projektna nastava, nastava usmerena ka ishodima i potrebama i mogućnostima učenika“, kaže za naš portal Dejan Kojčinović, direkror Osnovne škole „Vuk Karadžić“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.