Naslovna Kultura U Parohijskom domu kladovske crkve promovisane „Srpske staze u Skandinaviji“

U Parohijskom domu kladovske crkve promovisane „Srpske staze u Skandinaviji“

322
0

U Parohijskom domu Crkve Sveti Đorđe u Kladovu sinoć je promovisana knjiga „Srpske staze u Skandinaviji“ autora Tihomira Barbulovića.

Knjiga „Srpske staze u Skandinaviji“ Tihomira Barbulovića, novinara dnevnog lista u dijaspori „Vesti“ i beogradske TV Hram nastavila je svoj put po dijaspori i matici, ovoga puta promocijama u Zaječaru i sinoć u Kladovu.

U Parohijskom domu Crkve Svetog Đorđa o ovom delu govorio je mr Radovan Kalabić, književnik i istoriograf, vlasnik beogradske „Domentijane“, koja je i izdavač ovog dela.

„Barbulović ima novinarsko i reportersko iskustvo i na tim se poljima već iskazao, ali je ovo prvi put da se iskazuje i u ovoj oblasti. Knjiga je dokaz da je Tihomir savladao sa najboljim uspehom put od novinarsko reporterskog do književno istorijskog iskusta. On je ovom knjigom podigao jedan spomenik našem narodu u Skandinaviji, a i sebi, slobodno mogu da kažem. Temu nije zaokružio, jer povratka odatle nema“, rekao je, između ostalog, Kalabić.

Sam autor je govorio o svojim nastojanjima da prenese složenu i široku temu istorijskih veza i odnosa unutar srpske zajednice u skandinavskim zemljama, kao i njihove aktivnosti na očuvanju kulturnog identiteta, ali i uspomenu na ljude koji su svojim aktivnostima u mnogome zadužili zajednicu.

„Prvenstveno je to pokušaj da se otmemo zaboravu, da ukažemo da tamo negde na severu postoje Srbi koji maštaju i čeznu za ovom Srbijom“, istakao je, između ostalog, Tihomir Barbulović na promociji u Kladovu, koju je vodila Žaklina Nikolić, direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.