Naslovna Društvo U obrazovnim ustanovama u Srbiji počinje merenje prirodnog gasa radona

U obrazovnim ustanovama u Srbiji počinje merenje prirodnog gasa radona

263
0

U 1.300 škola i vrtića  u Srbiji postavljeno je 5000 detektora koji će naredna tri meseca meriti koncentraciju radona.

Kako NG portal saznaje detektori za merenje koncentracije radona biće postavljeni i u pojedinim školama u opštini Negotin. U negotinskom vrtiću „Pčelica“, saznajemo od Radmile Madžarević, direktora ove predškolske ustanove, detektori za sada neće biti postavljeni.

Merenje koncentracije prirodnog gasa, radona, počinje 1. marta a projekat, koji će trajati naredna tri meseca, pomaže  Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Radon je prirodni gas bez boje i mirisa i deo je životne sredine. Njegova koncentracija u zatvorenom prostoru lako se meri, a prisutnost zavisi od različitih faktora.

Koncentracija ovog gasa je merena pre dve godine u kućama i stanovima u okolini Niša, gde je primećena povećena količina radona, pa se otpočelo sa sanacijom objekata kako bi se koncentracija smanjila.

Postavljanjeni detektori ne emituju nikakvo zračenje i oni će nakon tri meseca biti očitani u švedskoj specijalizovanoj laboratoriji, a rezultati se očekuju 1. septembra.

Ako se u nekoj od škola bude detektovala povećana koncentracija radona, Ministarstvo prosvete i škola će biti upoznati sa tom informacijom, a nakon toga će biti preduzete mere za sanaciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.