Naslovna Društvo U Negotinu otvoren Savetodavni centar za omladinski turizam

U Negotinu otvoren Savetodavni centar za omladinski turizam

587
7

Otvaranjem Savetodavnog centra za omladinski turizam u Negotinu je održana završna konferencija projekta „Mladi u turističkoj industriji“ koji realizuje Udruženje “Srbija za mlade” u partnerstvu sa opštinom Negotin.

Projekat „Mladi u turističkoj industriji“ realizovan je u okviru globalnog projekta „Podrška Evropske unije aktivnom uključivanju mladih”.

U okviru ovog projekta koji je realizovan u opštinama Negotin, Bajina Bašta, Nova Varoš, Raška, Niš, Bač, Savski venac – Beograd i Bečej organizovani su info dani kroz koje je prošlo 400 mladih, ali i treninzi i edukacije za oko 300  nezaposlenih, od kojih je bilo najmanje 40 odsto žena i 15 odsto pripadnika ugroženih grupa.

„Ovaj projekat je promocija samozapošljavanja i preduzetništva mladih. Mladi su na našim info danima i treninzima imali priliku da slušaju predavanja od eminentnih stručnjaka iz oblasti turizma, koji su sa njima delili iskustva, znanja i ohrabrili su ih da pronađu svoju šansu upravo u turističkom sektoru bilo kroz zapošljavanje u nekoj firmi, bilo kroz pokretanje nekog inovativnog preduzetničkog poduhvata“, rekao je Tijago Fereira iz Udruženja „Srbija za mlade“.

Tijago Fereira, Udruženje „Srbija za mlade“

Projekat je, dodao je Fereira, nastojao da doprinese stvaranju novih mogućnosti za zapošljavanje mladih u turističkoj industriji, kroz direktno uključivanje ciljnih grupa i podršku zainteresovanim stranama.

“U okviru samog projekta smo organizovali i prakse u hotelima, turističkim agencijama, neke od njih i dalje traju i siguran sam da su neki od tih mladih već počeli da primenjuju znanja koja su stekli”, rekao je u Negotinu Tijago Fereira i dodao da je Negotin turistima “generalno nepoznata destinacija iako ima mnogo potencijala i prirodnih bogatstva koja tek treba da se iskoriste u turizmu”.

Kruna ovog projekta je otvaranje regionalnog Savetodavnog centra za omladinski turizam u Negotinu koji je smešten u prostorijama ovdašnjeg Centra za obrazovanje Doma kulture „Stevan Mokranjac“, u zgradi nekadašnjeg Radničkog univerziteta, a opremljen sredstvima iz projekta.

„U Savetodavnom centru za omladinski turizam će se organizovati edukacije. Ovde mladi imaju pristup svoj neophodnoj opremi za realizaciju svojih ideja. Ovde će dolaziti mentori iz organizacije „Srbija za mlade“ s vremena na vreme zajedno sa drugim stručnjacima iz oblasti turizma. Ovde ćemo organizovati edukacije  i bićemo uvek dostupni svima koji žele da nešto rade u turističkom smislu“, rekao je Fereira.

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin

Inače, projekat je vredan 200.100 evra, od kojih sa 10 odsto sredstava učestvuje opština Negotin, a trajao je 15 meseci. Današnjoj završnoj konferenciji prisustvovali su, između ostalih, predstavnici Nacionalnog udruženja turističkih agencija u Srbiji (JUTA), Udruženja turističkih vodiča Srbije i Udruženja “Hores”.

“Razvoj i unapređenje ljudskih resursa je od suštinskog značaja za lokalni ekonomski razvoj i verujem da će pomoći mladima da svoju šansu pronađu upravo u sektoru turizma. O Negotinu će se mnogo više govoriti i kada kompleksi pivnica u Rajcu i Rogljevu budu rekonstruisani s obzirom da predstavljaju jedinstveni turistički biser, i samim tim biće potrebno da se što veći broj ljudi, posebno mladih iz ovog kraja aktivnije uključi u turističku industriju”, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

7 KOMENTARA

 1. 😀Super…Ali prvo ponovo procitajte imena svih tih navedenih gradova i mesta…..
  A onda ,na primer, svaki taj grad ili mesto pronadjite na saobracajnoj mapi… I potom samo pogledajte KOLIKO SU UDALJENI OD SADASNJIH POSTOJECIH ILI OD PROGLASENIH ZA PRIORITETNE, VEC PROJEKTOVANIH I USKORO IZGRADJENIH AUTOPUTEVA….😀 Zato sto su su AUTOPUTEVI I SAOBRACAJNI KORIDORI OSNOVNI PREDUSLOV I TEMELJ RAZVOJA TURIZMA svakog grada ,okruga i regiona u
  EVROPI.. …😀 I to je TAKO vec celu drugu polovinu 20.veka u Evropi. A ukoliko ne gresim , sada smo vec u 2020.g. ….i vec odavno u 21.veku . 😀😀😀 A onda taj ISTI METOD ANALIZE primenite za Negotin, Borski okrug ,Timocku krajinu i ceo ovaj region Istocne Srbije ,od Negotina i Kladova sve i levo i desno tamo do Pozarevca…😀..
  A kada ovo NAUCITE … sledece je da ISTO TO NAUCITE i ove mlade ljude koje ucite o turizmu. 😀 Kao i to da i u Negotinu i celom ovom regionu Istocne Srbije PRAVI RAZVOJ turizma, kao i njihov opsti demografski, ekonomski i socijalni opstanak i oporavak , NE POSTOJI BEZ TRANSEVROPSKOG (Atlanski okean -Crno more ) saobracajnog koridora -Istok (Crnomorskog koridora). 😀😀😀 Koji inace vec veoma dugo desetine, desetine i desetine hiljada gradjana ovog regiona zovu ,,Koridor zivota,,. A mnogi od njih, u zadnjih nekoliko godina , i ,,Zabranjeni koridor,,.. Tacka.😀 Jer kuca , a i turizam, se grade od TEMELJA A NE OD KROVA.
  A te ,,OBRNUTE ,, turisticke price , i to bas sve moguce , decenijama i decenijama su slusale generacije i generacije turistickih radnika i gradjana iz Negotina i celog ovog regiona Istocne Srbije… Pa ZASTO se ,od svih tih stotina ispricanih prica i pricica , u svim proteklim decenijama, turizam u ovom regionu Istocne Srbije NIJE RAZVIO…???? 😀
  I eto … i vec smo,i to za samo samo 5 sekundi , TO , A STO JE I DALEKO NAJVAZNIJE , NAUCILI…. zar ne… 😀
  I bas nam lako i lepo ide…😀😀😀 A ako i sve ovo ostalo naucite, onda je Vas dolazak u Negotin imao smisla.A troskovi iz tog ne tako malog i neverovatno preciznog budzeta( od tacno 200.100 eura …😀😀😀) koji finansira Vas projekat, i u kome ucestvuje i sama Opstina Negotin (sa 20.010 evra…😀😀😀 ,) su ipak opravdani. Jer onaj ko sam ne uci…ne moze ni drugoga da nauci. A kada sledeci put kada dodjete u ovaj region Istocne Srbije ,vase turisticke mape ovog kraja , slajdovi i sve slicne vizuelne prezentacije , MORAJU da sadrze ,,Koridor zivota,, ovog regiona…
  Jer su bez njega potpuno BESMISLENI …😀 . A za ovaj put jer etoniste znali, ..je sve O.K.
  A relevantne tematske mape i druge dokumente o ,,Kordoru zivota,, mozete uzeti iz Opstine Negotin, Turisticke organizacije Negotin,Borskog upravnog okrug ,Regonalne razvojne agencije Istocne Srbije(RARIS ) u Zajecaru ,Regionalne privredne komore u Zajecaru, ili u bilo kojoj opstini ,gradu,okrugu ,turistickoj organizaciji,razvojnoj agenciji, regionalnoj privrednoj komori i dr….U CELOM ovom regionu Istocne Srbije (14 opstina i gradova + 2 opstine i grad Smederevo iz Podunavskog okruga ) Dakle uopste nije tesko doci do njih. Jer .kada god dodjete u ovaj region Srbije, sa vasom temom turizam, i gde god da ste…relevantne tematske mape i dokumenti ,,Koridora zivota,, …..su svuda oko Vas …I srdacan pozdrav za JUTA ,UTVS ,HORES i takodje vrlo mladog g.Fereiru ..iz 🚞

 2. 😀😀😀 Eto vidis NG…..
  Kad prestanes da budes cinican …
  postajes uman i komican…
  I to je taj sudar ..
  iz koga ces izaci mudar.
  I to gratis.. kuca casti…😀😀 Poz.iz🚞

 3. Još jedan projekat finansiran isključivo sa ciljem da se neki slinavi sin/ćerka/unuk nekog kamufliranog komuniste, uhlebi. Njegov rad neće doprineti razvoju turizma ni toliko da može da plati grejanje u kancelariji gde su ga/ju smestili, a kamoli da zaradi za platu….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.