Naslovna Društvo COVID-19 U Negotinu do sada urađeno 1.388 testova na prusustvo virusa korona

U Negotinu do sada urađeno 1.388 testova na prusustvo virusa korona

2128
0

Prema podacima zaječarskog Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru od početka pandemije virusa korona u opštini Negotin urađeno je ukupno 1.388 testova.

Ilustracija, pixabay.com

Od 1.388 testova, koliko je uzorkovano kod građana sa prebivalištem na teritoriji opštine Negotin, 287 su kontrolni. Reč je o testovima koji se rade kod onih osoba kojima je rezultat PCR testa bio pozitivan i koji su se, po proceduri, smatrali izlečenim nakon što su im dva kontrolna testa bila negativna.

U Zavodu ističu da je od 286 kontrolnih testova 37 i dalje bilo pozitivno, 237 negativno, a da je za 12 potrebno da se ponovi testiranje.

U opštini Negotin prema poslednjem izveštaju nakon više od 10 dana od pozitivnog slučaja žene iz Sokobanje koja je testirana u Negotinu, pozitivan test pojavio se kod dvojice Negotinaca.

I danas su u kovid ambulanti nastavljena testiranja kako kontakata zaraženih, ali i onih sa simptomima akutnih respiratornih bolesti. Prema indikacijama, brzi, serološki test se radi u laboratoriji, a PCR test na Epidemiologiji od 8 do 11 časova.

U Domu zdravlja u Negotinu se rade i takozvani komercijalni odnosno testovi na lični zahtev, s tim što serološki test na prisustvo antitela na SARS-CoV-2 košta 1.200 dinara, a testiranje RT-PCR metodom 6.000 dinara.

Inače, trenutno je u obradi još 50 uzorkovanih briseva za koje se tek očekuju rezultati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.