Naslovna Društvo U negotinskoj OŠ „Vuk Karadžić“ počela realizacija projekta „Kvalitetno obrazovanje za sve“

U negotinskoj OŠ „Vuk Karadžić“ počela realizacija projekta „Kvalitetno obrazovanje za sve“

282
0

Posetom mentorske škole „Veljko Dugošević“ iz Turije, opština Kučevo, u našoj najstarijoj obrazovnoj ustanovi „Vuk Karadžić“ počela je realizacija trogodišnjeg projekta koji će značiti iskorak u razvoju multikulturalnosti.

Razvijanje demokratske kulture, tolerancije i razumevanja različitosti glavni su ciljevi projekta koji će Osnovna škola „Vuk Karadžić“ realizovati u naredne tri godine.

Projekat realizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Savet Evrope i Evropska unija u 25 osnovnih škola Srbije, a njegovu posebnost čini aktivno uključivanje lokalne zajednice.

Osnovnu školu „Vuk Karadžić su tim povodom posetili predstavnici mentorske škole „Veljko Dugošević“  iz Turije, opština Kučevo, koji su u projektu bili u protekle tri godine.

„Ovo je sada nastavak trogodišnjeg projekta „ Kvalitetno obrazovanje za sve“. Mi smo tu danas da pružimo podršku svojim kolegama da izlistaju svoje snage, slabosti, da se okrenu ka svojim snagama i da zajedno sa učenicima, kolektivom, roditeljima, učenicima, lokalnom samoupravom razvijaju sve vrednosti i stavove i veštine  koje su potrebne svakom odgovornom građaninu“, ističe Jelena Živanović, direktor mentorske škole iz Turije.

Osnovna škola „Veljko Dugošević“ je seoska škola koja je uspela da u proteklim godinama angažovanjem svojih prosvetnih radnika školu učini vidljivom i prepoznatljivom, a njihova snaga je, ističe direktorka škole,  u unutrašnjoj ličnoj motivaciji prosvetnih radnika.

„Naša škola je verifikovana za osnovno obrazovanje, ali i obrazovanje odraslih. Bavimo se projektima već dugi niz godina. Među projektima u kojima smo učestvovali je DILS, ŠER. Mi smo mentorska škola ne samo negotinskoj školi već i jednoj osnovnoj školi u  Vojvodini.  Dakle, nije presudno koliko je velika škola i koliki je broj đaka. Mi smo puno vremena provodili u školi bavići se decom. Šansa je pružena i roditeljima da i oni budu inicijatori i realizatori različitih aktivnosti.“

Da je Osnovna škola  „Vuk Karadžić“ dobila dobru mentorsku školu koja će ih pratiti kroz projekat potvrđuje i njihov rad i angažovanje.  Cilj im je bio da postanu vidljivi za javnost, a time i prepoznatljivi na obrazovnoj mapi Srbije.

„Imali smo priliku da našu školu poseti šef misije Saveta Evrope i finski ambasador i oni su u našoj školi otvorili prvu biblioteku Saveta Evrope u Srbiji, i to je posebna čast da se to dogodi upravo u jednoj maloj seoskoj školi. Pružena nam je prilika da govorimo na završnoj konferenciji o našim iskustvima, a jedan od četiri primera dobre prakse u kreiranju obrazovnih politika u Srbiji je iz naše škole. Zaista smo se dali svim srcem. Naš cilj je time ostvaren da postanemo vidljivi i da prestanemo da razmišljamo o našim slabostima“, ističe  Jelena Živanović, koja je sa svojim kolegom  Nebojšom Ilićem, nastavnikom matematike posetila najstariju negotinsku obrazovnu instituciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.