Naslovna Društvo U Domu za decu i omladinu „Stanko Paunović“ posle 75 godina obeležena...

U Domu za decu i omladinu „Stanko Paunović“ posle 75 godina obeležena domska slava

591
1

U godini kada slavi jedan vek postojanja, Dom za decu i omladinu „Stanko Paunović“ Negotin obnovio je obeležavanje domske slave, Sveti car Konstantin i carica Jelena.

U prisustvu sveštenika Crkvene opštine Negotin, dece i zaposlenih, posle 75 godina, ponovo je danas u Domu za decu i omladinu „Stanko Paunović“ obeležena slava ove ustanove.

Na dar za obnovljenu slavu negotinski sveštenici darivali su zaposlenima i njihovim štićenicima, ikonu.

Ova ustanova u Matičnu knjigu Doma za ratnu siročad prve pitomce upisala je 2. juna 1919. godine, a već sutradan su zaposleni i pitomci, proslavili  po prvi put svoju slavu, Svetog Cara Konstantina i carice Jelene.

Kada je osnovana, ustanova je ponela naziv Dečiji dom za ratnu siročad za Negotin i okrug krajinski.

U proteklih sto godina radila je bez prekida, pa i u vreme Drugog svetskog rata, i u njemu je tokom svih tih godina živelo nekoliko hiljade dece i mladih iz svih krajeva Jugoslavije.

Dom je osnovan samo tri meseca nakon potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu u kome je Srbija izgubila četvrtinu svog stanovništva, pa je prioritet tadašnje države bio zbrinuti na desetine hiljada odojčadi i dece koji su ostali bez roditelja u Velikom ratu.

Dom za decu i omladinu „Stanko Paunović“ danas brine o blizu 60 korisnika smeštenih u maloj domskoj zajednici i školskom internatu.

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.