Naslovna Društvo U Aleksandrovcu eutanazirane sve svinje

U Aleksandrovcu eutanazirane sve svinje

578
1

Zbog afričke kuge svinja koja se najpre pojavila u nekoliko domaćinstava u selu Aleksandrovac humano je pogubljeno oko 200 do 250 svinja.

Rešenjem resornog ministarstva od 15. septembra, područje poluprečnika od najmanje tri kilometra u Aleksandrovcu i okolnim selima Kovilovu, Rajcu i Crnomasnici proglašeno je za zaraženo, a područje poluprečnika od najmanje 10 kilometara od Aleksandrovca ugroženim.

U Aleksandrovcu se afrička kuga svinja pojavila u par domaćinstava kada je zabeleženo nekoliko uginuća.

„Uzeti su kontrolni uzorci krvi životinja iz ova tri ostala sela koja spadaju u zaražena i čekaju se rezultati. Za sada, koliko znam, nema uginuća. Na vezi smo i sa republičkim veterinarskim inspektorom, tako da pratimo situaciju“, kaže Veličković.

Popis domaćih svinja i eutanazija je jedna od mera suzbijanja afričke kuge svinja koje realizuje Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

„Celo selo je moralo da bude pogođeno tom merom,  zbirno nekih 200 – 250 životinja, to je neka brojka koja obuhvata ovu mesnu zajednicu i tamo više nema domaćih svinja. Bili smo u Aleksandrovcu pre eutanazije, sve je popisano i sve će biti refundirano od strane resornog ministarstva i države“, rekao je Veličković.

Na zaraženom području, shodno donetim merama, popisane su svinje, uzorkovana je krv na analizu, a izvršena je i dezinfekcija domaćinstava.

Vlasnici eutanaziranih svinja biće obeštećeni. Zaraza je za sada suzbijena, a od poštovanja propisanih mera i rezultata analiza krvi životinja u ostalim selima, zavise i dalji koraci na suzbijanju afričke kuge svinja.

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.