Naslovna Kultura Treći Festival malih pozorišnih formi otvorila monodrama “Čučuk Stana – Srpkinja i...

Treći Festival malih pozorišnih formi otvorila monodrama “Čučuk Stana – Srpkinja i Grkinja”

182
0

Premijerom monodrame zaječarskog teatra  „Čučuk Stana- Srpkinja i Grkinja“ autora i reditelja Željka Hubača, u izvođenju Nataše Petrović u Zaječaru je otvoren treći Festival malih pozorišnih formi.

Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“

Nataša Petrović kao Čučuk Stana, heroina Prvog srpskog ustanka i supruga dvojice junaka, Hajduk Veljka i kapetana Jorgaća, vođe Heterističkog ustanka u Grčkoj oduševila je publiku trećeg po redu Festivala malih pozorišnih formi u Zaječaru.

„Čučuk Stana je bila heroina svoga vremena, a bogami i ovog. Ja sam sebe pronašla u toj Čučuk Stani koja je malena, ali herojski nosi sve sa sobom i ne da se bez obzira na sve nedaće koje su je zadesile tokom života i smatram da i dan danas postoje takve jake žene koje mogu mnogo da podnesu“, rekla je glumica Nataša Petrović u susretu sa novinarima i dodala da je rasla uz priče o Čučuk Stani i Hajduk Veljku koje je slušala od svoje bake koja se kao i njena junakinja zvala Stana.

Ovu monodramu je specijalno za zaječarski festival napisao dramaturg Željko Hubač kome je Čučuk Stana predstavljala i veliki izazov i inspiraciju.

„Kada je direktor zaječarskog teatra (Vladimir Đuričić) zatražio od mene da napišem ovaj komad ja sam bio uveren da postoji  zaista velika literatura o toj ženi i da će to biti komplikovan posao. Verovali ili ne, sve se svelo na tri, četiri knjige u kojima su isti tekstovi  bili preštampavani  i koji su neka subjektivna vizura Čučuk Stane. Kod Vuka Karadžića postoji samo mali pasus o njoj. Dosta toga je ušlo u literaturu na nivou legendi“, kaže autor i reditelj monodrame Željko Hubač.

U realizaciji predstave kao asistent reditelja učestvovala je Olivera Viktorović Đurašković, za realizaciju scenografije bio je zadužen Mirko Stokić, za kostim Gorica Ilić i Mirjana Stanojević, sufler inspicijent je  Sanja Mitić Jelenković, dizajn svetla Dragan Marković, zvučni efekti David Nedeljković, a video rad Emir Avdić.

„Ja sam stekao utisak da je Čučuk Stana bila prva srpska feministkinja . Zamislite ženu koja sa 15 godina uzjaše konja i ode u Poreč i od lokalnog moćnika potraži nazad svoju spremu. Žena koju oženjeni muškarac oženi sa 15 godina, koja prvi put ostane udovica sa 18, a drugi put sa 24 godine ostane i bez muža i bez otadžbine i što je najstrašnije ostane bez novca, bez egzistencije nakon šest godina krvarenja. Kad sve to sublimirate shvatite da je Stana izrazito ponosita žena koja je jako dobro shvatala vreme u kome živi i koja je sa stanovišta dara zaista jedno malo čudo. Iako iz Sikola gde nije mogla steći neko obrazovanje ona je sa 24 godine govorila 5 jezika, poznavala etikeciju ponašanja u visokom društvu, spasila život svom mužu Jorgaću koji je trebalo da ode u Radovanjski lug gde bi bio ubijen kao Karađorđe. Bila je superiorna u inteligenciji u muškom okruženju, posebno u odnosu na plahovitog Hajduk Veljka koji je razmišljao srcem. I Grci i Srbi su joj obećavali da će biti zbrinuta, ali to  nisu ispunili. Čučuk Stana je umrla sama, njen grob je trajao onoliko koliko je trajao život njene ćerke i mi danas samo možemo da slutimo koliko je Čučuk Stana bila ono što smo gledali u predstavi ili nešto više ili manje, jer  iako je bila relevantna istorijska ličnost o njoj nema dovoljno  dokumenata“, rekao je Željko Hubač.

 

Direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ Vladimir Đuričić je istakao da će ove godine o kvalitetu predstava odlučivati žiri u sastavu: predsednik Ivan Bekjarev i članovi Nenad Novaković i Spasoje Ž. Milovanović. Oni će dodeliti glavnu nagradu festivala, a ukoliko procene dodeliće i specijalnu nagradu nekom od učesnika. Festival malih pozorišnih formi je, inače, otvorio predsednik žirija Ivan Bekjarev.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.