Naslovna Društvo Timok opao za desetak centimetara, ali većina puteva i dalje neprohodna

Timok opao za desetak centimetara, ali većina puteva i dalje neprohodna

320
0

Učenici osnovne škole “Momčilo Ranković” u Rajcu već treći dan ne idu u školu, jer je Timok poplavio skoro sve glavne saobraćajnice do ovog sela.

Timok danas stagnira, fotografija: Radomir Milošević

Za 46 učenika osnovne škole “Momčilo Ranković”, koji u Rajac na nastavu dolaze iz ovog sela, ali i Veljkova, Kovilova, Aleksandrovca i Braćevca ni danas zbog izlivanja Timoka nije bilo nastave. Od Timoka i zavisi hoće li deca moći u školu sutra ili tek neki od narednih dana.

Veljkovački put, fotografija: Radomir Milošević

I danas je poplavljen put kod Veljkova, u podnožju Veljkovačkog brda na putu Kobišnica – Veljkovo, onemogućavao bezbedan prolazak.

Za razliku od ostalih dana preko vode na ovoj saobraćajnici su mogli da prođu automobili sa  takozvanim visokim pragovima.

Zabrana saobraćaja u oba smera na putu Rogljevo – Kovilovo, fotografija: Dejan Velić

Zbog izlivanja Timoka, saobraćajnice koje vode prema Kovilovu, Aleksandrovcu i Crnomasnici su i danas neprohodne.

Kovilovo je odsečeno praktično sa svih strana, jer meštani ne mogu ni saobraćajnicom Aleksandrovac – Rajac, ali ni onom koja ka Kovilovu vodi kod takozvanog malog mosta posle železničke stanice u Rogljevu.

U ovom selu ističu da im je jedini mogući pravac za kretanje susedna Bugarska, ali da tamo ne mogu, jer Srbija nije u Evropskoj uniji. Dodaju da je problem sa plavljenjem ove deonice unazad deceniju prisutan, ali da osim obećanja da će to biti sanirano, ništa nije urađeno.

Rešenje u ovom selu vide u izdizanju puta ili podizanju bedema. Veruju da bi to sprečilo Timok da im plavi puteve i oranice svaki put kada su zime sa velikom količinom snežnih padavina.

Poplavljene oranice, fotografija: Radomir Milošević

U ataru Rajca i Rogljeva, kao i u ataru Kovilova i Veljkova poplavljene su mnoge oranice i parcele zasejane žitom. Kolika je materijalna šteta videće se kada se voda povuče.

Timok je za razliku od prethodnih dana opao za nekih desetak centimetara. Beli Timok kod Zaječara i Crni kod Gamzigrada su u stagnaciji. Prognozirane tendencije za male i srednje vode tokom narednih dana, navode u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije (RHMZ), takođe pokazuju stagnaciju vodostaja.

Timok je poslednjih dana opao za desetak centimetara, fotografija: Radomir Milošević

Vodostaj Dunava je, međutim, u porastu sa tendencijom porasta naredna četiri dana, navode u RHMZ i dodaju da je vodostaj na Dunavu u domenu srednjih i srednje visokih voda,  a temperatura oko 5.5 stepeni, što je oko prosečnih vrednosti temperatura vode za mart.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.