Naslovna Društvo Tema o kojoj se govori – platni razredi u državnim službama

Tema o kojoj se govori – platni razredi u državnim službama

492
0

Platni razredi će, po najavama ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića biti uvedeni tokom 2020. godine. Sada slede pregovori sa sindikatima.

Formalno uvođenje platnih razreda u Srbiji otpočelo je još 2006. godine propisivanjem jedinstvene matrice koeficijenata za mali deo zaposlenih, državne službenike.

Donošenjem tadašnjeg Zakona o platama državnih službenika i nameštenika uveden je novi način vrednovanja rada i obračuna zarada za oko 40.000 zaposlenih u javnom sektoru. Dometi ovog zakona nisu bili veliki, jer je preko 90 odsto ukupnog broja radnika ostala izvan novousvojenih propisa.

Ovih dana je ponovo aktuelan tema uvođenja platnih razreda, a to potvrđuje i najava ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića, da oni mogu biti uvedeni već sledeće godine.

“Ovu godinu ćemo iskoristiti za novi ciklus razgovora sa sindikatima koji su pozvani da u dijalogu sa Vladom i resornim ministrima dođu do finog nijansiranja koje je potrebno kako bi se primenio novi sistem platnih razreda”, najavio je ministar Ružić.

On dodaje da je Vlada bila blizu da već od ove godine primeni novi sistem u kome bi na pravi način bio vrednovan rad službenika u javnim službama. Ono što preostaje, ističe on, je da se urade dodatne finansijske analize kako će platni razredi uticati na budžet.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.