Naslovna Društvo Štubička i šarkamenska škola u pilot projektu Ministarstva prosvete

Štubička i šarkamenska škola u pilot projektu Ministarstva prosvete

606
0

Od 2. septembra u matičnoj školi „Hajduk Veljko“ u Štubiku i izdvojenom odeljenju u Šarkamenu počinje realizacija jednogodišnjeg pilot projekta Primena obogaćenog jednosmenskog rada rada u osnovnim školama. Projektom je obuhvaćeno 40 učenika.

Na teritoriji Školske uprave Zaječar u 22 škole sa prvim školskim danima, počeće realizacija pilot projekta Primena obogaćenog  jednosmenskog rada rada u osnovnim školama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Među njima je i Osnovna škola „Hajduk Veljko“ u Štubiku, a realizacija je predviđena u matičnoj školi, kao i izdvojenom odeljenju u Šarkamenu.

Nakon redovnih časova realizovanih u prepodnevnim satima, učenici od prvog do osmog razreda biće u prilici da do 17 sati učestvuju u slobodnim aktivnostima.

U nadležnom ministarstvu osmišljeno je pedesetak aktivnosti u kojima učenici mogu da učestvuju, a škole prema svojim mogućnostima biraju koje će realizovati.

Škola u Štubiku, saznajemo od direktorke Bojane Mihajlović priprema zanimljive radionice u kojima će učenici, učestvovati nakon časova.

Pored slobodnih aktivnosti koje podrazumevaju crtanje, slikanje, vajanje, izradu ručnih radova, sakupljanje sekundarnih sirovina i sporta, učenici će oformiti svoj školski zoovrt, kao i povrtnjak i voćnjak. Predviđen je rad radionice za film i fotografiju, kao i predavanja o bezbednosti u saobraćaju.

Planom je predviđena i organizacija dodatnih časova obaveznih nastavnih predmeta, dopunske nastave, priprema za takmičenja, kao i  priprema za polaganje završnog ispita.

Ovim pilot projektom u dve škole u našoj opštini biće obuhvaćeno 40 učenika, a po najavi načelice Odeljenja za koordinaciju rada školskih uprava Jasmine Ćelić, već je dogovoreno sa lokalnim samoupravama i školama da učenicima bude obezbeđen besplatan obrok.

Projekat će od septembra početi da se realizuje u 204 osnovne škole u Srbiji u kojima se realizuje nastava samo u prvoj smeni i u  kojima postoje tehnički uslovi za realizaciju svih predviđenih aktivnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.