Naslovna Društvo Štab za vanredne situacije: Pojačati nadzor na gradskoj deponiji

Štab za vanredne situacije: Pojačati nadzor na gradskoj deponiji

321
0

Članovi Štaba za vanredne situacije, povodom novog požara na deponiji, doneli su zaključak da se u narednom periodu pojača nadzor na gradskoj deponiji.

Foto: Radomir Milošević

Članovi  Štaba za vanredne situacije na sastanku koji je u ponedeljak organizovan povodom najnovijeg požara na gradskoj deponiji, drugog u poslednjih mesec dana, doneli su zaključak o merama koje je neophodno preduzeti na sprečavanju izazivanja i širenja požara na gradskoj deponiji.

Strogo je zabranjeno izazivanje požara na otvorenom, posebno na deponijama i smetlištima gde usled požara dolazi do sagorevanja raznih štetnih materija čime dolazi do zagađenja životne sredine i ugrožavanja zdravlja ljudi, podsećaju u Štabu za vanredne situacije uz poziv građani da ukoliko primete da neko preduzima radnje na izazivanju požara nesavesne građane prijave nadležnim organima.

“Posle obilaska terena  i sumnje u nastanak požara, mišljenja sam da i drugi članovi Štaba moraju biti uključeni u rešavanje ovog problema. Način na koji se desio i brzina kojom se širio budi sumnju da postoje drugi faktori koji su uticali na nastanak požara. Požar je lokalizovan i očekujemo da  u narednih nekoliko dana bude zagašen”, rekao je medijima, tom prilikom, Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin i komandant Štaba.

Foto: Radomir Milošević

U narednom periodu biće pojačan nadzor na deponiji, kroz dežurstva i obilaske, kako radnika na održavanju, tako i pripadnika Policijske stanice Negotin u skladu sa njihovim ovlašćenjima i kapacitetima. Cilj ove mere je da se spreči dalje izazivanje požara i eventualno sankcinišu neodgovorni koji deponiju pale.

Samo u poslednjih mesec dana negotinska deponija gorela je u dva navrata. Prvi put skoro deset dana, nakon što je na Uskrs na tri mesta neko namerno izazvao požar, i u subotu ujutru kada je vatrom bilo zahvaćeno oko 50 ari površine prema istočnoj strani deponije.

Prvi put su dva požara odmah uz velike napore i količine vode lokalizovali negotinski vatrogasci-spasioci, a narednih desetak dana su treći, podpovršinski požar uz pomoć buldožera i velikih količina zemlje sanirali radnici JKP “Badnjevo”.

I prilikom drugog požara su u pomoć priskočili vatrogasci. Radnici komunalnog preduzeća su  na obodima naneli veće količine zemlje kako bi buldožerima prekrili žarište.

Foto: Radomir Milošević

Predsednik opštine je rekao da su na “rasvetljavanju razloga nastanka požara” uključeni svi potrebni subjekti, “imajući u vidu da je ovo drugi požar za mesec dana i da postoji sumnja da požar nije buknuo sam od sebe, već da postoji i ljudski faktor koji je uticao da se požar i desi”.

“Upućujem apel svim sugrađanima koji odlažu otpad da vode računa da ne bi došlo do ovakve situacije ponovo, kada su kao u nedelju  vremenske prilike uticale da  dim prekrije grad i  time ugrozi zdravlje ljudi i životnu okolinu”, rekao je Veličković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.