Naslovna Društvo Šta donose izmene i dopune Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova?

Šta donose izmene i dopune Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova?

223
0

Usvojenim izmenama i dopunama Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova Agencija za mirno rešavanje radnih sporova proširila je svoju nadležnost i na utvrđivanje reprezentativnosti sindikata, na sporove povodom utvrđivanja minimuma procesa rada u toku štrajka, ali i na druga primanja, kao što su otpremnine.

Agencija je do sada bila nadležna za utvrđivanje obaveze za isplatu zarade do iznosa minimalne zarade, s pa su oštećeni radnici morali da za isplatu razlike do pune zarade  pokrenu sudski spor.

Novim izmenama i dopunama Zakona to će se promeniti, jer je Agencija sada nadležna i za  rešavanje sporova i na druga primanja, kao što su otpremnine, utvrđivanje reprezentativnosti sindikata, ali i na sporove povodom utvrđivanja minimuma procesa rada u toku štrajka.

Novim izmenama Zakona data je i mogućnost veštačenja zarada pa učesnici u sporu sada mogu da angažuju i veštaka.

Nadležni očekuju da se time uklone mnogi problemi na koje je ukazala dosadašnja dvanaestogodišnja primena Zakona o mirnom rešavanju sporova.

Nažalost, mnogi bivši radnici, kojima su firme otišle u stečaj ili su likvidirane nakon neuspešnih privatizacija, među kojima su i negotinska preduzeća Poljotehna, Žitomlin, Mlekara, Krajina vino, Štamparija, pa i preduzeća u okviru sistema Industrije hemijskih proizvoda Prahovo, ostali su praznih ruku jer potraživanja nisu uspeli da naplate ni pored pravnosnažnih sudskih rešenja.

I mnogi zaposleni u privatnom sektoru ističu da je naplaćivanje zarade često pucanje u prazno, te da do svojih prava dođu ili znatno težim putem, kroz iscrpljujuće sudske procese, ili nikako, ostavši uskraćeni i za platu i za doprinose.

Nadležni očekuju da se upravo proširenjem nadležnosti individualnih i kolektivnih radnih sporova, vođenjem mogućnosti zaključenja sporazuma u individualnim sporovima, produženjem rokova i praćenjem rezultata rada dodatno afirmiše način rešavanja spora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.