Naslovna Društvo Srbija obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Srbija obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu

140
0

U Srbiji se danas obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u zemljama Komonvelta Dan sećanja, a u SAD Dan veterana.

U Srbiji se Dan primirja praznuje od 2012. godine kao državni praznik u znak sećanja na na 11. novembar 1918. godine kada je u Francuskoj u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u 11 časova potpisano primirje, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919.

Time je praktično okončan Prvi svetski rat u kojem je Srbija izgubila gotovo trećinu ukupnog stanovništva.

Ovaj dan se kao Dan sećanja obeležava i u zemljama Komonvelta: Ujedinjenom Kraljevstvu, Belgiji, Novom Zelandu i Francuskoj, a u Sjedinjenim američkim državama kao Dan veterana.

Foto: Nenad Džadžić

U Negotinu su, tim povodom, brojne delegacije, SUBNOR-a, rezervnih vojnih starešina, položile vence i cveće na Spomenik generalu Gambeti i oslobodiocima u ratovima od 1912. do 1918.

I predstavnici Udruženja potomaka ratnika u ratovima od 1912. do 1918. godine, Udruženja Kraljevina Srbija i Narodnih radikala Negotinske krajine polaganjem cveća, paljenjem sveća i minutom ćutanja kod Spomenika stradalih u Velikom ratu, takođe su odali poštu poginulim junacima za slobodu i čast otadžbine.

Ramonda nathaliae; Foto: Wikipedia

Simbol Dana primirja je cvet natalijina ramonda poznat i kao cvet feniks koji iako potpuno osušen oživi kada se zalije.

Krajem 19. veka Josif Pančić je ovu biljku pronašao na Rtnju, pa ju je nazvao Ramonda serbica.

Nekoliko godina kasnije Sava Petrović, inače dvorski lekar kralja Milana Obrenovića koji se iz hobija bavio botanikom, pronašao je u Jelašničkoj klisuri na Suvoj planini biljku za koju je mislio da je srpska ramonda. Pokazao je taj cvet Pančiću. Ispostavilo se da je reč o potpuno novoj vrsti kojoj su po kraljici Nataliji Obrenović dali ime Ramonda nathaliae.

Ovaj cvet raste i na planini Nidže na najvišem vrhu Kajmakčalana na kojoj je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe protiv Bugara, tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.