Naslovna Društvo Slab odziv dobrovoljnih davalaca krvi u prvoj akciji Crvenog krsta

Slab odziv dobrovoljnih davalaca krvi u prvoj akciji Crvenog krsta

265
1

U nedelji Crvenog krsta rođene su četiri bebe, koje su aktivisti ove organizacije darivali prigodnim poklonima.

Povodom 11.maja Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi, a u okviru Nedelje Crvenog krsta, u prostorijama Srpskog lekarskog društva negotinskog Zdravstvenog centra, održana je prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša.

“Odziv dobrovoljnih davalaca je ispod očekivanog. Akciji se odazvalo 18, a krv je dalo 16 davalaca, od čega je njih četvoro zaposleno u Zdravstvenom centru. Iako smo svesni da je promena organizacije dobrovoljnog davanjs krvi uzrok slabog odziva, apelujemo na naše davaoce  da se odazovu budućim akcijama kako bi obezbedili dovoljne rezerve krvi“, kaže za NG portal Ljuba Marinković, sekretar opštinske organizacije Crvenog krsta.

Naredna akcija dobrovoljnog davanja davanja krvi, podseća Marinkovićeva, biće organizovana 25.maja od 9 do 15 časova u prostorijama Umetničke škole.

Prva akcija održana u prostorijama Srpskog lekarskog društva, foto: Crveni krst Negotin

Četiri bebe rođene u toku nedelje Crvenog krsta predstavnici ove humanitarne organizacije darivali su prigodnim poklonima.

Dar majkama beba rođenih u Nedelji Crvenog krsta, foto: Crveni krst

Nedelja Crvenog krsta, kao što je i najavljeno bila je u znaku edukacije mladih i popularizacije humanih vrednosti.

Tako je u Osnovnoj školi ”Branko Radičević” u ponedeljak 14.maja održano opštinsko takmičenje na kome su učenici deset osnovnih škola naše opštine pokazali svoje znanje koliko poznaju delatnost Crvenog krsta i koliko  brinu o svom zdravlju.

Prvo mesto zauzela je ekipa OŠ ”Stevan Mokranjac” iz Kobišnice, drugo, prošlogodišnji pobednici učenici  OŠ “Vera Radosavljević”, a treće ekipa iz OŠ ”Jovan Jovanović Zmaj” iz Jabukovca. Najbolje ekipe nagrađene su prigodnim nagradama.

Obeležavanje nedelje Crvenog  krsta  biće zaokruženo pozorišnom predstavom “Zamena uloga” koju će danas, po tekstu Milice Mitić, učenice trećeg razreda Negotinske gimnazije, na sceni negotinskog Doma kulture igrati učenici od trećeg do petog razreda osnovnih škola.

1 KOMENTAR

  1. Kažu „Kako seješ kako ćeš i da žanješ“.
    Iz priče davaoca,10-15-20-30 i više puta, krv ne daju više zato što Crveni krst ne zna da poštuju davaoce!
    Imam ista iskustava (20. davanja). Nikada me nisu pozvali da se zahvale, sem da dam krv.
    U poslednje dve godine, krv dajem samo po pozivu, sutra kada se sa tim ljudima sretnem na ulici oni znaju da kazu Hvala a Crveni krst to ne zna.
    Žao mi je što je situacija takva ali biće i gora jer kako rekoh na početku „Kako seješ tako ćeš i da žanješ“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.