Naslovna Društvo Školska godina nikada veća briga

Školska godina nikada veća briga

3722
6

Pet nedelja nas deli od povratka osnovaca i srednjoškolaca u školske klupe. Nedeljama se već raspravlja o najboljim modelima organizacije nastave u vreme epidemije korona virusom koja još uvek traje. Idealnog i jedinstvenog rešenja nema, pa će, najavljuju iz Ministarstva prosvete, svaka škola dobiti model i formulu po kojoj će organizovati nastavni proces.

Detalj iz učionice; OŠ „Hajduk Veljko“, Štubik

Kalendarom rada obrazovnih ustanova, donetom od strane Ministarstva prosvete, utorak 1. septembar biće prvi radni nastavni dan u osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Povratak u škole, koje su na kratko bile dostupne učenicima u junu, briga je roditelja i zaposlenih koji sa strepnjom isčekuju konačnu odluku o organizaciji nastave u novoj školskoj godini.

O mogućim modelima raspravlja stručna javnost, ali sve češće ovi modeli postaju i svakodnevna tema zabrinutih roditelja. Jasno je da će onlajn nastava, sa kojom smo se susreli na kraju školske godine i dalje biti varijanta koja će se kombinovati sa redovnom nastavom.

Škole sa malim brojem đaka moći će da nastavu organizuju u potpunosti u učionicama, najavili su iz nadležnog ministarstva, uz poštovanje bezbednosnih mera  i ograničenja da na četiri kvadrata bude jedan učenik.

„U drugim školama koje, pre svega, imaju mnogo đaka i rade u dve smene, ići će se na to da tri nedelje đaci od prvog do četvrtog razreda idu u školu, a nedelju dana prate nastavu od kuće, dok će učenici od petog do osmog razreda raditi kombinovanu nastavu na dve nedelje, a po istom ovom modelu radiće i srednje škole. Prvih 15 dana prvi i drugi razred, potom treći i četvrti. Kada imaju nastavu na daljinu, onda imaju predavački deo, dok bi u školi imali vežbe i odgovarali”, kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i dodaje: „Škole ćemo grupisati u nekoliko grupa i svaka škola će dobiti uputstvo i znati svoju formulu, odnosno koji je njegov model i kako da ga primenjuje“.

Broj đaka i kabineta uslov su za primenu  prave formule organizacije nastave. Najveći problem sa kojim se suočavaju u ministarstvu u traženju najboljeg modela jeste i ograničavajuća zakonom doneto pravilo da deca ispod 12 godina ne mogu biti sama u kući.

Iz burnog proleća učenici i nastavnici  ušli su u vrelo leto koje nikome nije donelo pravi odmor od obaveza a u najavi je neizvestan početak školske godine i prilagođavanje na organizaciju nastave koja od prosvetnih radnika i roditelja zahteva posvećenost i angažovanost.

I nastavnici i učenici će sem na nov način organizacije časova morati da se naviknu i na korišćenje maski, jer će, ako to bude bila preporuka i jedni i drugi morati da ih koriste u zatvorenom prostoru.

6 KOMENTARA

  1. Sto se tice rada skola tu je sve jasno.Jedini model dok je korona je onlajn nastava.Nije savrsena ali cuva zdravlje svih u skoli

  2. Ljudi unormalite se vise!!! Boze, da li je moguce da sve ali sve komplikujemo! Treba da svi idu u skolu I na posao normalno, paze koliko se moze i kraj price! Kako su Svedska, Norveska, Danska sve izgurale bez prekidam… Dosta bre vise sa glupostima i ispiranjem mozga!

  3. Najbitnije u ovom trenutku je sačuvati zdravlje dece. Deca ne znaju da drže distancu i ne mogu da izdrže časove pod maskama. Virus bi se raširio munjevito. Modifikujte online nastavu tako što će se omogućiti nastavnicima da drže online nastavu u učionicama, a učenici to pratiti kod kuće. U jednoj učionici bi se smenjivali nastavnici po rasporedu kao da je u pitanju redovna nastava. To što deca ne mogu da ostanu sama kod kuće je problem svakog roditelja i na njemu je da pronadje način da dete ne bude samo u kući, a ne ministarstva prosvete.

    • Da li vi pratite tu onlajn nastavu. Deca nista ne mogu da nauce, treba im nastavnik koji će da im objašnjava i ne možemo decu više da zatvaramo u kuće. Koliko god bilo opasno to im treba kako zbog znanja tako i zbog mentalnog zdravlja. Moje dete je sada polagalo malu maturu i bili su prepušteni sami sebi da se za nju spreme, snasli su se nekako ali sama pomisao na to da sad ne krenu u srednju školu..

  4. Ja imam dva djaka i iskreno bi volela da bude na nuli virus pa da deca krenu u skolu.nije bas dobro krenuti Ako ima obolelih jer je velika opasnost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.