Naslovna Društvo Sjajan uspeh negotinskih mladih umetnika na međunarodnom takmičenju u Pančevu

Sjajan uspeh negotinskih mladih umetnika na međunarodnom takmičenju u Pančevu

361
0

Učenici Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ sa odseka trube, David Surdanović, Nemanja Lukić i Gabrijel Krstić, kao i Nena Đurić sa odseka solo pevanja na Međunarodnom takmičenju „Mita Topalović“ u Pančevu osvojili su dve druge i jednu prvu nagradu.

Duo „Negotino“: Gabrijel Krstić i David Surdanović; foto: privatna arhiva

Na devetom Međunarodnom takmičenju mladih talenata “Mita Topalović” u Pančevu, koje je organizovala tamošnja Muzička škola “Jovan Bandur”, duo truba u sastavu: David Surdanović, učenik četvrtog razreda i Gabrijel Krstić, učenik drugog razreda negotinske srednje muzičke škole, osvojio je drugu nagradu u četvrtoj takmičarskoj kategoriji.

Ovaj duo predstavio se “Radeckim maršom” Johana Štrausa, kao i popularnom kompozicijom “Can Can” iz opere Žaka Ofenbaha „Orfej u podzemlju“, na koju je publika jako lepo odreagovala, pa ih je stručni žiri ocenio sa 88 poena što im je donelo II2 nagradu.

Trio „Negotino“: Gabrijel Krstić, Nemanja Lukić, David Surdanović; foto: privatna arhiva

Iako prvi put na ovom takmičenju, negotinska Umetnička škola takmičila se i sa svojim triom, koji su činili maturant David Surdanović (prva truba), Nemanja Lukić, učenik prvog razreda (druga truba) i Gabrijel Krstić (treća truba).

I njihov program satkan od dela Edvarda Griga, Morisa Ravela i poljskih narodnih pesama  je na najbolji način prikazao lepotu kamernog muziciranja, što je prepoznao i stručni žiri ocenivši ih sa 86,20 poena i II3 nagradom.

“Volim da sviram u kamernim sastavima i svako takmičenje mi predstavlja neku vrstu novog iskustva. Program je bio dosta zahtevan, ali kada je tu međusobna saradnja sa drugarima iz sastava i puna podrška profesora ništa nije teško. Nemanja i Gabrijel su pristupili takmičenju jako odgovorno, poštovali su svaku probu i sugestiju, kako profesorovu, tako i moju, i, iako su mladi, nastup su svirali veoma profesionalno”, kaže David Surdanović.

Mentor negotinskim mladim virtuozima na trubi, koji su nastupali pod imenom Duzo i Trio „Negotino“, bio je profesor Umetničke škole “Stevan Mokranjac”, Jovan Delić.

Nena Đurič, učenica IV razreda Umetničke škole „Stevan Mokranjac“

Na ovom takmičenju u kategoriji solo pevanja, uz klavirsku saradnju Danila Perkovića, nastupila je i Nena Đurić iz klase Jovane Panić, koja je osvojila prvu nagradu sa 91,33 poena.

Profesori i učenici iz Pančeva i Negotina; foto: privatna arhiva

U okviru ovog Međunarodnog takmičenja realizovan je i zajednički projekat trubača Muzičke škole “Jovan Bandur” iz Pančeva i Umetničke škole iz Negotina koji je nastao kao deo susreta na Takmičenju mladih talenata „Mita Topalović“.

Realizaciju projekta, u kojem su učestvovali profesori Кonstantin Sotirovski i Jovan Delić, kao i učenici iz Pančeva i Negotina: Dušan Paskoski, David Surdanović, Gabrijel Кrstić, Nikola Stojinov, Branislav Ludajić i  Nemanja Lukić, pomoglo je usavršavanje na stručnom seminaru pančevačkog Obrazovno kreativnog centra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.